Gazdaság

Az adminisztrációcsökkentés fontos éve lesz az idei

Adózási rendszer

Idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni áfabevallását az a hetvenezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét – tájékoztatta tegnap Tállai András a távirati irodát.

E cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésé­ben azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az idei év az adminisztráció-csökkentés egyik legfontosabb mérföldköve lesz. Nyártól az adóhivatal áfabevallás-tervezetet ajánl ki, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelent könnyebbséget. Először a 2021. júliusról szóló havi áfabevallás tervezetét ajánlja ki a hivatal.

Az Európai Unióban az elsők között nyújtunk áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a cégeknek. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár szombaton közölte: azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal, így több mint három hét haladékot nyernek azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma.

Kapcsolódó írásaink