Gazdaság

Álhírek ellenzéki módra a magyar gazdaságról

Különböző álhírek terjedtek el a magyar gazdaságról idén az ellenzék részéről, és ez köszönő viszonyban sincs a valósággal – közölte tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Bemutatta: a DK szerint idén hazánkat legyőzte az államadósság, Magyarországot leigázták. A valóság ezzel szemben az, hogy az európai uniós átlagnál kisebb a magyar adósságráta. Tavaly az uniós átlag 94 százalék, míg hazánk államadóssága a bruttó hazai termékhez viszonyítva 81 százalék volt. Varju László, a DK alelnöke szerint brutális költségvetési hiányt okoz a kormány pénzszórása. Varga Mihály ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a magyar hiány megfelel az uniós átlagnak. Ezzel együtt jutott pénz bértámogatásra, öt százalékra csökkent a lakásáfa, elindult az otthonfelújítási támogatás, béremelésben részesültek az orvosok, és kifizetik a 13. havi nyugdíj első részletét egyheti járandóság formájában.

A Jobbik szerint a kormány nem indítja újra a gazdaságot, csak a nagyotmondás megy. Varga Mihály erre azt közölte, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál jobban teljesít. A Párbeszéd úgy véli, hogy az egyre több beruházás nem az embereket, hanem a nagyvállalatokat szolgálja.

A valóság ezzel szemben az – közölte Varga Mihály –, hogy a tavalyi első három negyedévben egészségügyi beruházásokra 140, oktatásra 139, a vendéglátásra 76, míg a mezőgazdaságra 351 milliárd forintot költött az állam. Emellett a kis- és középvállalti szektorban együttesen 1379 milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Kapcsolódó írásaink