Gazdaság

Palkovics László megtekintette az Ikarus elektromos buszainak sorozatgyártását

Székesfehérváron február elsejével a Zöld Busz Mintaprojekt keretében közúti forgalomba állt az IKARUS legújabb fejlesztése, az Ikarus CityPioneer elektromos busz. Ebből az alkalomból Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ellátogatott Székesfehérvárra, az IKARUS Ipari Parkba, hogy megtekintse, hol tart a cégcsoport elektromos buszainak fejlesztése és sorozatgyártása.

Palkovics László megtekintette az Ikarus elektromos buszainak sorozatgyártását
Palkovics László miniszter és Széles Gábor, az IKARUS vállalatcsoport vezetője az ipari park bejárásán
Fotó: MH

A 12 méteres IKARUS CityPioneer igazi különlegesség, ugyanis ez az első Magyarországon tervezett és gyártott, európai típusengedéllyel rendelkező, tisztán elektromos autóbusz. A székesfehérvári gyártásnak, az egyre jelentősebb hazai beszállítói teljesítménynek, a magyar mérnökóra ráfordításnak köszönhetően a 65 százalékos európai hozzáadott értéken belül már 80 százalék a magyar hozzáadott érték, ami az IKARUS szándékai szerint fokozatosan tovább emelkedhet.

Palkovics László miniszter az IKARUS Ipari Parkban Széles Gáborral, az Ikarus tulajdonosával
Palkovics László miniszter az IKARUS Ipari Parkban Széles Gáborral, az Ikarus vállalatcsoport elnökével
Fotó: MH

Palkovics látogatása alkalmával az IKARUS vezetése hangsúlyozta, hogy a dízelbuszok gyártásával párhuzamosan tavaly megkezdődött az elektromos buszok sorozatgyártása is. A város útjait járó CityPioneer prototípussal egyidőben elkészült további négy darab prototípus elektromos jármű, illetve már zajlik egy 60 darabos széria gyártása is, amelyet a második félévben újabb 60 darabos sorozat követ.

Az IKARUS szándéka, hogy amennyiben a pályázati kiírások új elektromos buszgyártó indulását is lehetővé teszik, úgy részt vesz a Zöld Busz Program keretéből támogatott önkormányzati és Volánbusz beszerzéseken.

Az IKARUS - a kialakult az egészségügyi veszélyhelyzetre való reagálásként - az elmúlt hónapban befejezte egy mozgó egészségügyi alapellátás biztosításra alkalmas elektromos busz prototípusának fejlesztését, melyet szintén megmutattak Palkovics Lászlónak. A beszélgetés során, amelyen részt vett Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke, tulajdonosa mellett Benkócs Tamás, az IKARUS GLOBAL ZRT. alelnöke, Tankó Zoltán vezérigazgató, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Fehérváry Tamás, az ELECTROBUS EUROPE ZRT. cégvezetője, szóba került, hogyan lehetne felgyorsítani ennek a járműnek a forgalomba állítási folyamatát, hatósági engedélyeztetését.

Au IKARUS Ipari Parkban a miniszter megtekintette a folyamatban lévő fejlesztéseket is. Az IKARUS a GINOP-2.2.1-18 kódszámú, „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázat keretében önjáró, elektromos meghajtású, azonos elemekre épülő autóbusz alvázcsalád kifejlesztésén is el kezdett dolgozni. Ennek első és igen látványos fejlesztési eredménye az a modulárisan beszerelhető csuklórendszer, melynek már üzemképes verzióját most tesztelik és várhatóan még a tavasz folyamán beépülhet a modellcsalád következő tagjába, a 18 méteres elektromos busz első prototípusába.

Kapcsolódó írásaink