Gazdaság

Az illetékkedvezmény tovább növeli a bővített csok népszerűségét

A családi otthonteremtési kedvezménnyel főleg azok jártak jól, akik kiköltöztek a fővárosból

Az otthonteremtő támogatások jelentős részét használt ingatlanokra igényelték az elmúlt években. Az illetékkedvezmény további ösztönző lehet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételére, a lakásfelújítási támogatás pedig számos házban, lakásban eredményezhet látványos és minőségi változást.

Az illetékkedvezmény tovább növeli a bővített csok népszerűségét
A felújítási támogatással minőségi javulás érhető el, tetőcserére is fordítható
Fotó: MH/Katona László

A korábbi évek tapasztalatai szerint a csok nyújtotta kedvezményekkel élők kétharmada használt ingatlan megvásárlására vette igénybe a támogatást – válaszolták lapunk megkeresésére az Otthon Centrum szakértői. Kifejtették, annak ellenére, hogy a támogatási összeg kevesebb, hitellel kombinálva egy adott környéken nagyobb lakás megvásárlására ad lehetőséget a kedvezményes hitelre jogosult családoknak. Ugyanakkor a támogatás tízmillió forintos maximuma egy háromgyermekes család esetén is csak új építésű ingatlan vásárlásakor hívható le.

A használt és az új építésű lakások közötti árkülönbség miatt ez nem feltétlenül éri meg annak, aki nem akar elköltözni a megszokott városrészéből. Azok viszont, akik nem ragaszkodtak a lakókörnyezetükhöz, de fontos volt számukra, hogy lakásból házba tudjanak költözni – jellemzően az agglomerációt választó családok ebbe a körbe tartoznak –, jól járhattak, mivel a fővárostól vagy megyeszékhelyektől távolabbi falvak, kisvárosok lakáspiacán akár új építésű ingatlant is tudtak olyan áron vásárolni, ami az eredeti lakásukkal megegyező értékű, így a támogatás és a hitel felvétele révén finanszírozható volt számukra.

Hozzátették, az illetékkedvezmény tovább növeli a csok igénybevételének népszerűségét, a családosok körében várhatóan a családi házak iránt lesz a legnagyobb az érdeklődés, hiszen főként a kisgyerekesek körében a saját kert fontos szempont. Ugyanakkor a lakótelepeken elérhető szolgáltatások, gyermekintézmények, zöld környezet, játszóterek is felértékelődnek a zsúfoltabb belvárosi lakónegyedekhez képest, így a könnyítés a kisebb anyagi erővel rendelkező családok zöldebb környezetbe költözését is segítheti.

A panelek keresettségét pedig pont az elhelyezkedésük és árszintjük biztosítja: a magas presztízsű lakótelepek ingatlanárai nem sokban térnek el a környező tégla építésű lakások áraitól, míg a periférikusabb, kevésbé jó hírű lakótelepek éppen kedvező árszintjükkel kínálnak alternatívát a kisebb megtakarítással rendelkező, saját célra vásárlóknak vagy a kisebb tőkével befektetni szándékozóknak. A szakértői válasz rámutat, a megfizethetőbb lakásokra mindig sokkal szélesebb igény van, mint a luxuskategóriára, jóval többen vannak azok, akik ezeket az ingatlanokat keresik vagy lakást bérelnek.

A felújítási támogatásokra vonatkozó kérdésünkre azt írták, nagy népszerűségnek örvendő támogatási elemről van szó. Társasházi lakások esetében a lakáson belüli munkák, míg családi házaknál teljes körű felújítás is szóba jöhet.

A támogatással megvalósítható maximális keretösszeg mindkét ingatlantípus esetében minőségi változást hozhat, hiszen gépészeti (például fűtéskorszerűsítés) vagy komfortjavító beruházások – új szaniterek, fürdőszoba, konyha - is megvalósíthatók. Egy családi ház esetében még szélesebb az a kör, amiben a tulajdonos gondolkodhat, hiszen akár megújuló energetikai vagy a ház külső megjelenését javító beavatkozást is finanszírozhat a támogatásnak köszönhetően.

Kapcsolódó írásaink