Gazdaság

Megújul a hazai szakképzés

Határidőhöz érkezett a középfokú felvételi, ösztöndíj és bér is jár

Máig adhatják be a középfokú oktatási intézményekbe a jelentkezéseket a diákok – közleményben hívta fel a figyelmet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

A parlamenti államtitkár rámutatott: érdemes a megújult szakképzést választani, hiszen a fiatalok a korszerű és versenyképes tudás mellett tanulmányaik ideje alatt ösztöndíjat vagy bért is kapnak. Aki a technikumok mellett dönt, egyszerre szerezhet érettségit és szakmát – tette hozzá, kiemelve: a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, a biztos foglalkoztatáshoz és tisztességes bérekhez sokféle úton vezeti el őket a gazdaság-újraindítási akcióterv forrásaiból is részesülő szakképzés.

Schanda Tamás megjegyezte: a nyolcadikos diákoknak úgy kell fontos döntést hozniuk a jövőjükről, hogy sokan közülük ennyi idősen még nem tudják, felnőttként mivel szeretnének foglalkozni.

A szakképzési rendszerben ezért a diákoknak először csak ágazatot kell választaniuk. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás – fejtette ki Schanda Tamás.

Az első okleveles technikus képzések idén szeptemberben indulnak, emelt szintű szakmai program keretein belül. A megújult rendszerben ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok. A gazdaság-újraindítási akciótervben az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint mintegy tizede a felsőoktatás és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésében hasznosul.

Kapcsolódó írásaink