Gazdaság

Megújul a békéscsabai reptér

Épül Gyulán az új Airbus-gyár, emellett a megyeszékhelyen biztosítani kell a szakképzéshez a technikai oktatói bázist

Két éve dolgozik a kormány a magyarországi hadiipar újraélesztésén, a Békéscsabán és Gyulán kormányzati támogatással létrejött beruházás az ipar és a szakképzés együttes fejlesztését jelenti, amely a magasabb bérekkel a térség vonzerejét is növelni tudja.

A repülőgépipar központja Békéscsaba és Gyula lehet – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban csütörtökön. A tárcavezető megtekintette Gyulán az épülő Airbus-gyárat, Békéscsabán pedig a repülőtér fejlesztése mellett szakképzési kérdésekről egyeztetett. A látogatás végén beszélt arról, hogy a gyártelepítés sikeréhez fejleszteni kell a békéscsabai repülőteret, emellett biztosítani kell egyetemi és szakképzési szinten is a megfelelő repüléstechnikai oktatói tudást, továbbá szükség van a képzési eszközpark fejlesztésére és a már elvándorolt szakemberek visszacsábítására – húzta alá a távirati iroda beszámolója szerint. A békéscsabai repülőtér fejlesztésének előkészítésére tavaly év végén 154 millió forintot biztosított a kormány, a részletes tervek kidolgozás alatt vannak, ebben szerepel a kifutópálya 1800, illetve 2500 méterre történő meghosszabbítása is, ám a tényleges munkálatok jövőre indulnak.

Palkovics László elmondta ennek kapcsán, hogy a repülőteret alkalmassá kell tenni a teherforgalomra és üzleti utazásokhoz is, ez magával hozza, hogy sportcéloknak is megfeleljen a légikikötő. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágostonról elnevezett tagintézményében e hónapban indult el a csaknem 2,2 milliárd forintos fémipari képzőközpont kialakítása, amely a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinetje lesz.

A központ létrehozásának szükségességét kifejezetten a Gyulára települő Airbus-beruházás vetette fel, a cég számára itt képzik majd a szakembereket, ide mintegy egymilliárd forintból olyan eszközöket telepítenek, amelyek kezelését jelenleg főként külföldön lehet megtanulni.

Kapcsolódó írásaink