Gazdaság

Felavatták a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székházát

A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyváltása erősíti Magyarország nemzetközi pénzügyi központ szerepét a régióban és Európában is – jelentette ki Varga Mihály a pénzintézet új székházának átadásakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány a gazdasági újraindításában számít a pénzügyi szektorra, így a Nemzetközi Beruházási Bank együttműködésére is. A bank már közel 150 milliárd forinttal segített magyarországi beruházásokat - írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Felavatták a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székházát
Varga Mihály pénzügyminiszter (b3), Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke (b4) és Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes (b2) a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd palota átadóján, a zászlófelvonáson
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető megjegyezte: 17,3 százalékos részesedéssel Magyarország Oroszország után a második legnagyobb részvényese a banknak. Jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban. A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyének megnyitása előnyös a pénzintézet számára is, mivel ennek köszönhetően fennakadás nélkül integrálódik az európai pénzügyi környezetbe, és jobban tud kapcsolódni a világ pénzügyi rendszeréhez is. A pénzintézet működésének minden területén komoly sikereket könyvelhet el, nyeresége rekordmértékben nőtt, és tavaly év végén megközelítette a 7,3 millió eurót. A miniszter ismertette: Magyarország uniós szinten is eredményesen védekezett a járvány kedvezőtlen hatásai ellen. A tavalyi 5,1 százalékos GDP-mérséklődés kedvezőbb az uniós országok -6,4 százalékos átlagánál, amely a magyar gazdaság ellenálló-képességének, és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhető. A gazdaság újraindítása szempontjából fontos tény, hogy tavaly igen magas volt az országban a beruházások értéke. A növekedéshez való visszatérést támogatja a Gazdaság-újraindítási Akcióterv is, amely több intézkedéssel összehangoltan segíti a gazdaság bővülését.

Nikolay Kosov, a pénzintézet elnök köszöntőjében kiemelte: a budapesti székhelyváltás az egyik legjelentősebb esemény a bank 50 éves fennállása óta. Mint mondta: Magyarország részvényesként való visszatérése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára a bank regionális fókuszú pénzintézetté tudott fejlődni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom