Gazdaság

A felújítás babaváró támogatással is előfinanszírozható

A konstrukció népszerűségéhez hozzájárul, hogy nem kötődik ingatlanfedezethez, a pénzintézetek ügyfelei rendszerint a maximális összeget igénylik

Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége, és lehetnek olyan élethelyzetek, amikor az igénylők ebből előfinanszírozzák azt a felújítást, amely után az utólagos támogatás igényelhető – derült ki a lapunk által megkérdezett hitelintézetek válaszaiból.

A felújítás babaváró támogatással is előfinanszírozható
A főváros körüli és az északi megyékben a legnépszerűbb a gyermekek utáni hitel
Fotó: MH

A Babaváró kölcsön és Otthonfelújítási lakáshitel célja és motivációs rendszere eltérő. Míg az Otthonfelújítási lakáshitel közvetlen hitelcélhoz, a felújításhoz és az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához kapcsolódik, addig a babaváró kölcsön szabad felhasználású, gyermekvállaláshoz kapcsolódó kamattámogatáshoz és gyermekvállalási támogatáshoz kötődik – válaszolta lapunk terméktípusok keresettségére vonatkozó kérdésére az OTP Bank.

Hozzátették, ha e célok az ügyfelek jelentős hányadában egyszerre vannak jelen, akkor vetődhet fel a helyettesíthetőség, azonban az elmúlt időszak adatai alapján nem látnak változást a babaváró támogatás keresletében. E termék esetében a többség kihasználja a maximális tízmillió forint adta hitelösszeg lehetőségét, és legnagyobb arányban Budapesten és az OTP összesítése alapján Budapest környéki megyékben, valamint az északkelet-magyarországi megyékben nyújtják be babaváró kölcsönigényüket.

A felújítási hitelcélra igényelhető támogatott hitelek negyven százalékát Pest megyében és Budapesten igényelték, további 27 százalékát az Észak-kelet Magyarországi régióban. Az átlagos igényelt hitelösszeg öt és fél millió forint.

A Takarékbank azt válaszolta, a babaváró támogatás továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Miután ez a termék fedezet nélkül is igényelhető és szabadon felhasználható, ezért számítanak arra, hogy lesznek olyan ügyfelek, akik ezt igénylik és ebből előfinanszírozzák a felújítást is. Elmondták még, a babaváró hitel indulása óta (2019 júliusa) 2020. év végéig 10 118 szerződést kötöttek, átlagosan 9,64 millió forint összegben.

Az Észak- és a Dél-Alföldön kötötték a legtöbb szerződést. Összevetésképpen a február 1-től értékesíthető felújítási kamattámogatott hitelről országszerte sokan érdeklődnek, nincs kiugró regionális különbség. Várakozásuk szerint a felújítási támogatás, a felújítási kamattámogatott hitel és az újonnan elérhető áfa-visszatérítés várhatóan egyaránt népszerű intézkedések lesznek.

Az MKB Banknak az az álláspontja, hogy a babaváró kölcsön és az Otthonfelújítási kölcsön kiegészítik egymást, és kiváló lehetőséget nyújtanak az arra jogosultaknak, hogy a céljaikat megvalósítsák – válaszolta megkeresésünkre a pénzintézet. Ennél a banknál jellemzően a babaváró kölcsön maximális összegét igénylik az ügyfelek, akik leginkább Budapesten, vagy Pest-megyében laknak.

Az Otthonfelújítási támogatás közvetlenül a Magyar Államkincstárnál érhető el, a kapcsolódó kedvezményes kölcsön mielőbbi bevezetésén a pénzintézet jelenleg is dolgozik. Elmondták még, az MKB Bank ügyfelei a csokot legtöbb esetben használt lakás vásárlásához veszik igénybe. A csok bővítése kapcsán ebben a témában elmozdulás még nem tapasztalható.

A többség igénybe venné az otthonfelújítási támogatást


A gyermeket nevelő családok által igénybe vehető otthonfelújítási támogatásra jogosultak mintegy kétharmada biztosan vagy valószínűleg igénybe veszi majd a lehetőséget – derül ki az OTP Bank és a Groupama Biztosító megbízásából készült januári reprezentatív kutatásból. Az első öt helyen szereplő célok: a belső terek megújítása, a nyílászárók, a fürdőszoba, a fűtési rendszer felújítása, illetve cseréje, valamint az épület szigetelése – közölte a távirati iroda.


A felmérés szerint az érdeklődés a falvakat és a városokat egyenlő arányban érinti, legtöbben a 40–49 éves korosztályból tervezik a támogatás igénybe vételét. A kormány január elsejével vezette be az otthonfelújítási támogatást, amelynek keretében a saját otthon felújítási költségeit fele részben, maximum hárommillió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban.

(PGI)

Kapcsolódó írásaink