Gazdaság

Mindenki nyerhet a huszonöt év alattiak adókedvezményével

A személyijövedelemadó-mentesség munkavállalásra ösztönözhet, és a munkaadóknak is segít

Segíti az önállósodást, munkavállalásra ösztönözhet, és a munkaadónak is előnyös lehet a huszonöt év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége.

Mindenki nyerhet a huszonöt év alattiak adókedvezményével
A kormány intézkedése sokak számára meggyorsítja az önállósodást
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Érthetetlen, miért baj az, ha 2022-ben a fiataloknak a bruttó keresetük tizenöt százalékával emelkedik a kézhez kapott jövedelmük, vagy máshogyan fogalmazva a nettó keresetük huszonkét százalékkal emelkedik – válaszolta lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Hozzátette, amikor az intézkedésről az érintetteket kérdezte, egyhangúlag azt válaszolták, ez meggyorsítja számukra az önállósodást.

Az intézkedés hátteréről szólva elmondta, a 2013–2018 között érvényben levő munkahelyvédelmi akció volt az első olyan intézkedés, amely a 25 év alattiak foglalkoztatásához külön kedvezményt adott. A támogatást ekkor a munkáltató kapta úgy, hogy az állam elengedte a bérek után fizetendő szociális hozzájárulási adó felét. Ebben az időben a 15–24 évesek foglalkoztatási rátája 18,4 százalékról 29 százalékra emelkedett, a munkanélküliségi rátájuk pedig 26,4-ről 10,2 százalékra esett.

A szakértő kitért arra is, a 15–24 éves fiatalok esetében hazánkban még mindig alacsonynak mondható a foglalkoztatási ráta. A korcsoportban a munkanélküliségi ráta még 2020 negyedik negyedévében is 11,5 százalék volt, ami jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, összevetésképpen ez az arány 2010-ben 26,8 százalék volt idehaza.

A szakértő elmondta, ezek az arányok úgy számolandók, hogy bár a korcsoportban csaknem egymillióan vannak, és közülük 265 ezren voltak a negyedik negyedévben foglalkoztatottak, 34,5 ezren munkanélküliek, utóbbiak arányát nem a korcsoport teljes létszámával vetik össze, hanem az aktívan dolgozókéval. A szakértő szerint látható, hogy a fiatalok foglalkoztatása csak akkor tud jelentősen bővülni, ha nemcsak a jelenleg munkanélküliekre, hanem az inaktívokra, a tanulókra is fókuszálunk.

Ugyanis hazánkban nagyon alacsony azoknak az aránya, akik a tanulás mellett dolgoznak is. Amíg 2010-ben ez az arány mindössze 1,8 százalék volt, 2019-ben is csupán 4,1 százalékot ért el. Azoknak az aránya, akik nem tanulnak, de dolgoznak, 24,4 százalék, ami az ötödik legmagasabb érték, jóval átlagon felüli volt 2019-ben. A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 2020 harmadik negyedévében a második legalacsonyabb, a foglalkoztatottaknak mindössze 7,1 százaléka.

A szakértő úgy véli, a fiatalok foglalkoztatása terén akkor tudjuk az osztrák vagy a német, csaknem ötvenszázalékos rátát megközelíteni, ha több részmunkaidős lehetőséget biztosítunk a szakmájuk megszerzése előtt állóknak. Ezek lehetnek gyakornoki munkák éppúgy, mint duális képzési lehetőségek – fűzte hozzá.

A diákok pedig akkor vállalnak ilyen munkát, ha azon a heti egy-két napon, amikor dolgozni tudnak az iskola mellett, a megkeresett jövedelmük akkora, hogy megéri nekik a pluszterhet vállalni. Továbbá a munkáltató számára egy kezdő betanítása mindig pluszköltséget jelent, főképp akkor, ha nem teljes munkaidős munkatársról van szó. E terhek csökkentésébe állt bele az állam azzal, hogy az szja-kedvezménnyel tizenöt százalékot ott hagy a munkavállalónál – mutatott rá Szalai Piroska.

Egy háromszázezer forintos bruttó bért alapul véve az összes járulék levonásával 201 ezer forint a nettó jövedelem, viszont ha a példa esetében 45 ezer forintnyi személyi jövedelemadót elengedik, a 25 év alatti munkavállaló már nettó 246 ezer forintot kap kézhez – magyarázta a szakértő, aki szerint összessé­gében ezzel az intézkedéssel mindenki nyerhet.

A legjobbkor jön a támogatás

Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra
Fotó: MH

Olyan támogatást kapnak a fiatalok 2022-ben, amire az ország történetében még nem volt példa: a kormány bevezeti a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét – mondta tegnap Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebookon megosztott videójában. Kiemelte: a támogatás egy átlagos kereset mellett havonta akár 40 ezer, éves szinten pedig félmillió forinttal többet jelent.

Ez pedig a legjobbkor jön, ugyanis akkor van a legnagyobb szükség a támogatásra, amikor valaki elkezdi a karrier­jét, az első vállalkozásba kezd vagy éppen családot alapít – hívta fel a figyelmet. Szentkirályi Alexandra az szja-mentességet a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik legfontosabb pontjának nevezte, ami évente mintegy 280 ezer fiatalt érint, nem számolva a diák- vagy gyakornoki munkát végzőket.
(ZD)

Számíthatnak a fiatalok a kormányra

Hollik István
Hollik István
Fotó: MH

„Ilyen támogatást az elmúlt harminc évben nem kaptak a fiatalok, én azt gondolom, ez egy komoly segítség számukra, amely bizonyítja, hogy a magyar fiatalok számíthatnak a Fidesz–KDNP-kormányra” – mondta Hollik István tegnapi videóüzenetében. A Fidesz kommunikációs igazgatója kiemelte: a fiatalok anno ezzel ellentétben sohasem számíthattak a baloldali kormányokra.

„Amíg tehát Gyurcsány Ferenc és a baloldal semmit nem adtak a fiataloknak, csak elvettek tőlük, addig mi ingyenessé tettük a KRESZ és a nyelvvizsgát, lehetővé tettük a fiatalok részére a kedvezményes diákhitelt, családtámogatással segítjük őket, valamint jövőre a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a 25 év alatti fiatalok teljes mértékben mentesülnek a személyi jövedelemadó befizetése alól” – hangsúlyozta.
(JL)

Kapcsolódó írásaink