Gazdaság

Alacsony a vagyoni egyenlőtlenség

Az elmúlt tíz év fejlődése következtében csökkent a lemaradásunk

Az elmúlt tíz év felzárkózási periódusának egyik jelentős eredménye, hogy a pozitív növekedési hatások a társadalom széles körében érezhetők, a felzárkózás tehát inkluzív – bevonó – volt.

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy elmúlt évtizedben magyar vagyoni és jövedelemalapú egyenlőtlenségi GINI-mutatók, valamint a szegénységi arányok javultak, értékük alacsonyabb, mint az uniós átlag, hazánk a közepesen egyenlőtlen országok közé tartozik. Az eltartottakra vetített munkajövedelem növekedési üteme 2010 és 2019 között a legszegényebb rétegeknél jelentősebb volt, mint a gazdagabbaknál.

A hazai minimálbérek szintje még mindig elmarad az azonos fejlettségű országok rangsorában, viszont az elmúlt tíz évben bekövetkezett jelentős – reál- és nominális értéken – emelések hatására csökkent a lemaradásunk. A regionális egyenlőtlenségeket tekintve – legmagasabb és legalacsonyabb átlagbérű régió eltérése – viszont kevésbé kedvező a kép, az Európai Unió tagállamait összehasonlítva hazánké a harmadik legmagasabb érték. Az Eurostat adataiból kiderül, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban alacsony a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenség, uniós összehasonlításban pedig mérsékelt.

Kapcsolódó írásaink