Gazdaság

Új energiahatékonysági címkéket kell kihelyezni háztartási gépekre

Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket, az átláthatóság érdekében az egységes európai uniós szabályozás 2021. március 1-jével visszatér az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Új energiahatékonysági címkéket kell kihelyezni háztartási gépekre
A mosógépek esetén számtalan információt kell feltüntetni
Fotó: Pixabay

Az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is), fényforrásoknál és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál) kell használni.

A termékek energiacímkéin az összehasonlíthatóság és a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is fel kell tüntetni. Így például a mosógépek esetén a vízfogyasztást, a ruhatöltet mennyiségét, a zajkibocsátást, vagy a hűtők űrtartalmát, a kijelzők képernyőjének átmérőjét.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a fogyasztóvédelmi hatóság már tavasszal ellenőrzi a címkék megfelelőségét a hagyományos és online kereskedelemben.

Kapcsolódó írásaink