Gazdaság

Kilábalás előtt az építőipar

Az állami lakásprogram bővítése és elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése egyaránt növelheti a keresletet, így kedvezőnek tűnik az ágazat jövője

A bruttó hazai termék, a GDP növekedését a tavalyi negyedik negyedévben csak mérsékelten húzta vissza az építőipari termelés.

Kilábalás előtt az építőipar
Az építkezések a járvány alatt sem torpantak meg jelentősen
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott jelentése szerint tavaly decemberben az építőipari termelés a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi négyszázalékos növekedés után. Az előző hónaphoz viszonyítva május óta először csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 3,1 százalékkal, de 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: a tavalyi év utolsó hónapjában az építőipar még kissé tudott szépíteni az éves teljesítményén a korábbi hónapokhoz képest, novemberhez mérve viszont kisebb megakadás látszik. A korábbi hónapok felfutása jelentős volt, így az építőipar utolsó negyedéves összesített javuló teljesítménye jó hír, mivel az iparág így pozitív, megtámasztó szerepet játszhatott a tavalyi utolsó negyedéves GDP-ben.

Összességében az iparág kilátásai láthatóan kedvezőbbek, mint a tavalyi év közepén, a karantén bevezetését követően. A várakozások és a piaci szereplők véleménye alapján az idei harmadik negyedév vége felé akár helyre is állhat a korábban látott építőipari konjunktúra, ám ebben szerepet játszik a járvány miatti kormányzati korlátozások mértéke, ami továbbra is jelentős bizonytalansági faktor.

A vásárlóerő esetleges csökkenésével a Takarékbank szakértője szembeállította a januárban indított hárommillió forintos kormányzati támogatási programot, az új lakásokra visszavezetett ötszázalékos áfát és azt, hogy az illetékmentesség is érdemi segítséget jelent.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint az építőipar kilábalt az évközi visszaesésből, hiszen a decemberi adat a novemberinél ugyan kedvezőtlenebb, viszont az azt megelőző hónapokénál kedvezőbb.

Az építőipar hozzájárulása a GDP növekedéséhez a negyedik negyedévben összességében negatív volt, de a visszaesés az átlagosnál kisebb lehetett. Az ágazat rendelésállománya decemberben növekedést mutatott, ami biztató kilátás a 2021-es évre. Az állami források, a lakásépítési, illetve lakásfelújítási támogatások, valamint az új uniós költségvetési ciklus és a közös uniós hitelfelvétel forrásai egyaránt növelhetik az építőipari keresletet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a statisztikai jelentést kommentálva azt emelte ki, hogy az építőipar rendelésállománya jelentős, ezért növekedés várható a szektorban. A tavalyi teljesítmény csökkenése várható volt, de az is látható, hogy az évet mérsékelt visszaeséssel zárta az ágazat.

Különösen annak fényében kedvező az eredmény, hogy az elmúlt évben a részben uniós forrásból finanszírozott fejlesztések jóval kisebb szerepet kaptak, mint a korábbi években – jegyezte meg. Az építőipar jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállomány kedvezőnek tűnik. Az állami lakásprogram bővítése és elsősorban a kedvezményes lakásépítési áfa bevezetése miatt az épületépítés alágazat főszerepet kap.

Kapcsolódó írásaink

Fellendült a hazai építőipar

ĀAz idei évet tekintve bizakodásra adhatnak okot az uniós források felhasználása, az állami beruházások, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő támogatási elemei