Gazdaság

Matolcsy György: Van élet a GDP-n túl

Bizony igaz, hogy a GDP-alapú mérések egyrészt hasznosak és pontosan meghatározottak, másrészt viszont megbízhatatlanok és „szűklátókörűek" is -  írta a novekedes.hu portálon megjelentetett cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy György: Van élet a GDP-n túl
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

A nominális GDP a reál-GDP és az infláció összegeként határozható meg, viszont mindkét tényezőből hiányoznak egyes elemek . emelte ki Matolcsy Gyögy, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A nominális GDP nem tartalmazza a tudás, az otthoni termelés és szolgáltatások, az ingyenes internetes termékek valódi értékét, illetve a családi értékteremtés különböző formáit sem az érzelmi intelligenciától egészen a társas viselkedésig.

Az infláció is bizonytalan a gazdasági és társadalmi változások mögött meghúzódó, átfogó megatrendek miatt. A digitalizációnak köszönhetően az emberiség korábban felhalmozott tudásanyaga a Földön élő több milliárd ember számára vált elérhetővé: hatalmas érték ingyen. Ez azt is jelenti, hogy az oktatás számára számtalan célzott tudás vált elérhetővé, ami szintén nehezen mérhető a teljes életben felhalmozott jövedelem szempontjából - hangsúlyozta.

Az MNB elnöke hozzátette, hogy a GDP nem méri az új fúziós gazdaságot sem, ahol már az adat a legfontosabb termelési erőforrás. Amint a fogyasztás válik a termelés legértékesebb tényezőjévé, az összes többi tényező (tőke, munkaerő, fosszilis üzemanyagok és sok egyéb hagyományos tényező) elveszíti értékét. Még most sem tudjuk jól mérni a régi világból a fúziók világába történő átmenet hatásait, ezért gyakorlatilag nem vagyunk képesek az infláció mérésére.

Kapcsolódó írásaink