Gazdaság

Itthon a legolcsóbb az áram és a földgáz az EU-ban

Az EU-tagállamok közül Magyarországon fizet a legkevesebbet a lakosság az áramért és a földgázért - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Itthon a legolcsóbb az áram és a földgáz az EU-ban
Magyarországon a legolcsóbb a gáz az EU-ban
Fotó: MH

Az összehasonlítás szerint az elmúlt 3 évben a földgáz átlagára 32 hónapon át, a villamosenergia 16 hónapon át Magyarországon volt a legalacsonyabb, így 2021 januárjában is.

Budapesten ekkor a földgázért kilowattóránként 2,82 eurócentet, a villamosenergiáért kilowattóráként 10,43 eurócentet kellett fizetni. A gáz a svéd fővárosban a legdrágább, a belföldi árnál 8,2-szer magasabb, míg Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban 1,6-szor drágább. Az áramért a legtöbbet a berliniek fizetik, a budapesti 3,25-szörösét. Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban 1,7-szeres a különbség.

Budapesten vásárlóerő-paritással számolva is kedvező a lakosság helyzete. Ez alapján az áram és a gáz jelentette terhek a legalacsonyabbak közé tartoznak, míg a kétkeresős háztartások fogyasztási költségének és jövedelmének hányadosa alapján a magyar főváros a középmezőnybe került - derül ki az elemzésből.

A végfelhasználói árakat a szolgáltatók és szabályozó hatóságok adatai alapján hasonlították össze - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink