Gazdaság

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings is megerősítette a magyar adósosztályzatot

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings is megerősítette a magyar adósosztályzatot
A Standard & Poor's várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik
Fotó: MH

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot. Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön „A-2” minősítést tart érvényben.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítési döntés részletes kifejtésében kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik.

Az S&P közölte: becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.

A Fitch Ratings valamivel derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal bővül.

Elemzők: A várakozásoknak megfelelő a döntés

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta gazdasági helyzet bizonytalanságot és visszaesést eredményezett a gazdaságban, az államadósság finanszírozása stabil, ebből a szempontból a kockázatok növekedése nem jelentős - tette hozzá.

Mindez az elmúlt évek GDP-arányos adósságcsökkentésének, illetve a finanszírozási szerkezet javulásának köszönhető, kiemelten annak, hogy csökkent a devizaadósság és a külföldi kézben lévő adósság aránya - mondta.

Ahhoz, hogy az ország pozitív kilátást kapjon, szükséges a gazdaság mielőbbi újraindítása, a korlátozások lazítása, illetve a visszatérés a fiskális fegyelemhez és a GDP-arányos államadósság markáns csökkentése Regős Gábor szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: számítottak arra, hogy a válság miatt a hitelminősítők kivárásra rendezkednek be, amíg az élet vissza nem áll a stabil, korlátozások előtti, kiszámíthatóbb állapotába.

Ugyanakkor szerinte a válság ellenére relatíve stabilan álló magyar fundamentumok, a finanszírozási képesség, a kordában tartott külső adósság, és ezek alapján a kedvező szinten álló CDS felár indokolttá tenne egy felminősítést.

Tavaly szeptember 25-én a Moody's változatlan Baa3 besorolás mellett már stabilról pozitívra változtatta a magyar gazdaság kilátásait. Ezt azzal indokolta, hogy a legutóbbi, 2018-as felülvizsgálat óta végbement makrogazdasági egyensúlyjavulás igen erőteljes volt, illetve a magyar gazdaság vélhetően válságállóbb lesz, mint a hasonló fundamentumú országoké. Idén januárban pedig a Fitch is hasonló értékelést tett közzé a régiós gazdaságokról, miszerint a magyar gazdaság lesz a visszapattanás élén - mutatott rá Suppan Gergely.
 

Kapcsolódó írásaink