Gazdaság

A lízingpiacot is visszavetette a járvány

A tagvállalatok teljes portfóliója, a tőkekintlévősége növekedett tavaly, de ebben a moratórium is szerepet játszott

Felemásra sikerült tavaly a lízingpiac a pandémia miatt, de a visszaesés a körülményekhez képest elfogadható mértékű volt, és bizonyos szegmensekben volt emelkedés.

A lízingpiacot is visszavetette a járvány
A pandémia ellenére növekedés volt tavaly az agrárgépek finanszírozásában
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550-600 milliárd forintos összeget – közölte tegnap a Magyar Lízingszövetség.

A cégek által finanszírozott összeg 2019-ben 740 milliárd forint volt. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a pandémia miatt csak az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a visszaesés 2020-ban, ám a végeredmény a körülményekhez képest kedvező.

A megkötött ügyletek darabszámát tekintve inkább a 2016-os szinthez közelítettek. Hozzátette, a tagvállalatok teljes portfóliója, azaz a tőkekintlévőség növekedett 2020-ban, mégpedig 9,5 százalékkal 1714 milliárd forintra, bár ebben a morató­rium is jelentős szerepet játszott.

Több eszközcsoportban is jelentősen csökkent a kihelyezés, a nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek-berendezések voltak a járvány legnagyobb vesztesei, ugyanakkor a furgonok és az agrárgépek a kivételek közé tartoztak. A retail autófinanszírozásban tízszázalékos mértékű csökkenés ment végbe, az új kihelyezések összege az egy évvel korábbi 275-ről 245 milliárd forintra csökkent. Különösen az új autók finanszírozása csökkent – 14 százalékkal –, darabszámban pedig 23 százalékkal.

A kishaszongépjárműveknél öt százalékkal csaknem hatvanmilliárd forintra nőttek a kihelyezések. Az agrárgép-finanszírozás is növekedésben volt: a 110 milliárd forintos finanszírozott összeg hét százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. Az építőgépek 27 milliárdos kihelyezése gyakorlatilag megegyezik az előző éves értékkel. Zs. Nagy István, a szövetség alelnöke elmondta, hogy a lízingcégek felkészültek a moratóriumot követő időszakra, és a bizonytalanság lecsengése után újra stabil növekedésre számítanak.

Kapcsolódó írásaink