Gazdaság

A bérköltségeket is fedezheti a tízmillió forintos mikrohitel

A konstrukció segítséget jelent abban, hogy a leginkább veszélyeztetett ágazatokban is megőrizhetők legyenek a gazdaságfehérítés tíz év alatt elért eredményei

Tízezer vállalkozásnak jelenthet segítséget, és legkevesebb ötvenezer munkahelyet menthet meg a tízmillió forintos kamatmentes hitel, amelyre három év törlesztési moratórium vonatkozik.

A bérköltségeket is fedezheti a tízmillió forintos mikrohitel
Szalai Piroska: Valószínűleg lesznek olyan elvárások is, hogy tényleg a bajba jutottak számára legyen segítség ez a rendkívül kedvező hitel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hazánkban 2019-ben 857 ezer vállalkozás működött, közülük 818 ezer sorolható a tíz fő alatti mikrovállalkozások közé, 32 ezer a 10–49 fős kisvállalkozás, ötezer a 50–249 fős középvállalkozás és 1080 250 fő feletti nagyvállalkozás – ismertette lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a kisvállalkozások számára igénybe vehető tízmillió forintos kamatmentes hitel kapcsán.

A hitel azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak nyújt segítséget, amelyek a járvány hatására nagy bajba kerültek. Legtöbb ilyet a külföldi turizmussal kapcsolatba hozható területeken, azaz
a vendéglátásban, a szálláshely-szolgáltatásban, a rendezvényszervezésben és a szállítmányozás területén találunk – sorolta.

Hozzátette, első körben tízezer olyan vállalkozásnak áll rendelkezésre a keret, amelyet bérekre, járulékokra, rezsi- és egyéb működési költségekre, valamint a készleteik feltöltésére használhatnak. Szalai Piroska szerint valószínűsíthető, hogy lesznek olyan elvárások is, hogy ne induló vállalkozás vegye fel, hanem tényleg a bajba jutottak számára legyen segítség ez a rendkívül kedvezményes hitel.

Hozzátette, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén 28 ezer mikrovállalkozás működik, a szállítmányozás területén harmincezer, ezekben a nagyon kicsi vállalkozásokban átlagosan mindössze egy-két fő dolgozik főállásban. Ugyanezen területeken még ötezer kisvállalkozást találunk, ahol átlagosan 16 fő dolgozik. Így potenciálisan legalább 170–250 ezer munkahely megtartásánál jöhet szóba a hitel lehetősége, de ha a tízezer hitelfelvevő vállalkozással számolunk, akkor is 50–160 ezer fő számára biztosan segítséget nyújt majd, hiszen várhatóan ők élni fognak a lehetőséggel.

A kedvezményes hitel több dologra elég lehet – mondta a szakértő. Például öt szakmunkás minimálbéren (219 ezer forint/hó) foglalkoztatott és egy minimálbéres kisegítő teljes bérköltsége a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adóval és a másfél százalékos szakképzési hozzájárulással 1,5 millió forintot tesz ki. Ha a tulajdonosok egy ilyen kis csapattal dolgoznak, csak a bérköltség hat hónapig finanszírozható belőle, emellett még jut egymillió a rezsire és egyéb működési költségekre – például könyvelőre.

Egy kis panzió esetén elképzelhető, amikor nincs vendég, de készülnek az újranyitásra úgy, hogy a szükséges karbantartásokat felújításokat a korábbi tartalékokból még finanszírozni tudják – mondott egy másik példát is Szalai Piroska. Úgy véli, ez a hitel komoly segítséget jelent majd abban, hogy meg tudjon maradni e területek alkalmazottjainak a teljesen törvényes foglalkoztatása. A szakértő hozzátette, az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel sikerült jelentősen visszaszorítani a fekete foglalkoztatást, éppen ezért fontos lenne megőrizni az elért eredményeket.

Kapcsolódó írásaink