Gazdaság

Roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért

A maximális összeg felvételét a jelentkezők 32 százaléka tervezi, olyanok is vannak, akik viszont legfeljebb két-, illetve egymillió forintot szeretnének igényelni

A következő két évben az otthonfelújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. A program iránti hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel.

Roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért
A programban családonként maximum hárommillió forint támogatás vehető fel
Fotó: MH/Purger Tamás

Az idén januárban hatályba lépett otthonfelújítási program sokak érdeklődését felkeltette: a háztartások hét százaléka – a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer család – biztosan szeretne lakásfelújításhoz és –korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két évben – derült ki a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felméréséből.

A GKI lakossági felmérései, amelyek az emberek lakásfelújítási és –korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátá­sainak feltérképezését célozzák 2020 januárjától, a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. A mostani kutatás ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés eredményeit tükrözi. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett háztartások 17 százaléka valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez inkább egyfajta érdeklődést, az adott lehetőségek fontolgatását jelenti. A közlemény szerint sokan szembesülve a kivitelezők várhatóan megemelt áraival, illetve az építőipari kapacitáshiánnyal, le fognak mondani a tervezett korszerűsítésről, vagy legalábbis későbbre halaszthatják azt. A GKI úgy vélte, hogy a jelzett 17 százaléknak nagyjából a felében valósulhat meg felújítás, a teljes magyar lakosságra vetítve ez újabb mintegy 350 ezer családot jelent.

Mindezek miatt a felmérésben megállapították, hogy együttesen a következő két évben az otthonfelújítási program mintegy 640 ezer családot érinthet. A program iránti hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy 2020-ban alig 180 ezer lakást újítottak fel.

Közölték, az állami támogatás iránt leginkább a 40–49 év közötti családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, 16 százalékuk jelezte, hogy biztosan részt vesz a programban, míg a fiatalabbak közül a 18–29 év közötti családfővel rendelkező családok egytizede nyilatkozta ugyanezt. A GKI szerint a konstrukció miatt várható volt a magasabb jövedelmű családok részvételének túlsúlya.

A felmérés szerint ez a támogatás inkább a családiház- és panellakás-tulajdonosok körében népszerű (9-9 százalékuk biztos résztvevőnek mondta magát), míg a tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez az arány alig három százalék.

A programban családonként legfeljebb hárommillió forint támogatás vehető fel. A maximális támogatási összeg felvételét a jelentkezők 32 százaléka tervezi. Az érintettek 25-25 százaléka viszont legfeljebb két-, illetve egymillió forintnyi támogatást szeretne igénybe venni. A 18 százalékuk pedig még nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy mekkora támogatásra számít.

Már érezhető a csok hatása, aktívak az első lakást vásárlók

Az otthonteremtési kedvezmények területileg függetlenül, pozitívan hatnak majd az ingatlanpiacra, de például a csokkal vásárolt ingatlanok illetékkedvezménye jelentősen kihathat a fővárosi csokos vásárlásokra. „Eddig egy vagy két gyermek esetén szinte minimális segítséget jelentett a csok a fővárosi ingatlanárak mellett, azonban az illetékmentességgel kiegészítve már jelentős megtakarítás érhető el a fővárosban is” – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Elmondta még, hogy az első lakást vásárlók az ingatlanpiacon mindig egy stabilan látható, nagyobb csoportként voltak jelen, és ez az elmúlt időszakban a több támogatás miatt egyre erősödő tendenciát mutat. Ezt támasztják alá az idei januári számok, amelyekből látszik, hogy Budapesten tíz százalékpontos növekedéssel, 31 százalékra nőtt a részarányuk a vásárlók között a tavaly januári adatokhoz képest.

Vidéken hasonlóan erősödő tendenciára számítanak. Benedikt Károly kérdésünkre elmondta még, hogy a fővárosban az első lakást vásárlók átlagosan hatvan négyzetméter alapterületű területű lakásokat vettek, 37,5 millió forintos átlagáron idén januárban, míg vidéken ennél nagyobb, 74 négyzetméteres ingatlanokat tudtak megszerezni az első lakást vásárlók, átlagosan 22,5 millió forintért.

(MOA)

Újraindítás három lépésben

A gazdaság-újraindítási akcióterv három lépésben valósul meg, az első ütem január 1-jétől április 1-jéig, a második április 1-jétől július 1-jéig, a harmadik ütem pedig július elejétől októberig tart majd. A már megindított lépések közé tartozik, hogy ismét ötszázalékos a lakásépítési áfa, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitel – amelyből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, valamint a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdése és a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentessége.

Mindezek mellett bértámogatás segíti a bajba jutott vállalkozásokat. A gazdaság-újraindítási terv második, áprilistól induló üteme középpontjában a felsőoktatás áll. Megírtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter 1500 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő. A harmadik ütem, a nagy fejlesztések időszaka júliusban indul, és alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására épít majd.

Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint a zöldgazdaságban és a digitalizációban hazánk a legerősebb szövetségese lesz Brüsszelnek, míg a család hagyományos értékeit és a migrációt illetően ellenlábasa marad.

(MOA)

Kapcsolódó írásaink