Gazdaság

Román elismerés a befektetőbarát magyar politikának

Beruházások terén hazánk jobb pozícióban van

A magyar kormány befektetőbarát politikáját dicsérte tegnapi vezércikkében a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap, amely összehasonlítva a romániai és a magyarországi külföldi beruházásokat, megállapította, hogy Magyarország sokkal jobb pozícióban van ezen a téren.

Cristian Hostiuc, a lap egyik vezető újságírója a távirati iroda beszámolója szerint emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter január végén jelentette be, hogy Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, ahol a dél-koreai vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, s ezzel 2500 embernek ad közvetlenül munkát.

Az újságíró szerint sem a román kormány, sem Klaus Iohannis államelnök napirendjén nem szerepelnek a prioritások között a külföldi beruházások, ezért is választotta a dél-koreai vállalat Magyarországot Románia helyett. „Miközben Orbán Viktor leteríti a vörös szőnyeget a befektetők elé, addig a Mi­tsubishi Corporation a múlt héten bejelentette, hogy bezárja a bukaresti irodáját” – olvasható a lapban.

A szerző emlékeztetett, hogy Magyarország a rendszerváltás után 87,3 milliárd euró külföldi beruházást vonzott, ugyanebben az időszakban a kétszer nagyobb Romániába 88,3 milliárd euró külföldi beruházás érkezett. Az amerikaiak a második legnagyobb beruházónak számítanak 11 milliárd euróval, miközben Romániában mindössze az ötödikek 5,8 milliárd euróval annak ellenére, hogy Románia az Egyesült Államok katonai és politikai stratégiai partnere.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom