Gazdaság

Matolcsy György: Az EU lezáratlan ügye az egységes piaccal

Mind az EU-t, mind az Egyesült Királyságot kezdetben nagy veszteség éri majd a Brexit miatt - írta a novekedes.hu portálon megjelentetett cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy, a Financial Timesben megjelent cikkre reagálva.

Matolcsy György: Az EU lezáratlan ügye az egységes piaccal
Matolcsy György
Fotó: MH

Nem egy vesztes-nyertes helyzetről van szó, hiszen az Egyesült Királyság vesztesége nem jelent nyereséget az EU-nak. És az is egyértelmű, hogy a Brexit nem teremt nyertes helyzetet sem egyik fél számára. Vagy talán mégis? Miriam González Durántez helyesen állapítja meg a Financial Times 2020. január 13-ai számában, hogy akár mindkét fél nyerhet is a Brexit által okozott sokkhatásra adott reakcióként meghozott, a versenyképességet növelő és a növekedést célzó szabályozási reformok bevezetésével.

Tény, hogy az Egyesült Királyságnál csak Dániának kedvezőbb az üzleti környezete a Világbank Doing Business rangsora szerint. Mint ahogy az is árulkodó, hogy az EU-ban még jelenleg is 83 különböző fajta, kereskedelmet akadályozó tényező vár eltörlésre, és még 40 jogi intézkedést kell meghozni az egységes piac megteremtése érdekében.

Ahelyett, hogy a két fél által alkalmazott megtorló intézkedésekből adódóan a jövőben katasztrófák sorával kellene szembenéznünk, még profitálhatunk is a szakításból fakadó, határozott ösztönző erőből. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban is reformokra van szükség ahhoz, hogy ismét stratégiai partnerség alakuljon ki a felek között. 

Kapcsolódó írásaink