Gazdaság

„A növekvő napelemes kapacitások miatt több forgatókönyvvel is számolunk”

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban hagyta jóvá a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) legutóbbi, 2020-as hálózatfejlesztési tervét. Horváth Péter János, a MEKH elnöke által vezetett Irányító Bizottság januárban már a 2021-es tervekről egyeztetett.

„A növekvő napelemes kapacitások miatt több forgatókönyvvel is számolunk”
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az átviteli rendszerirányító évente köteles elkészíteni a villamosenergia-rendszer 132 kV-os és annál nagyobb feszültségű hálózatokra vonatkozó hálózatfejlesztési tervét (HFT). 2019-ben a MEKH, a MAVIR és az elosztói engedélyesek közös, új módszertan szerint határozták meg a HFT tartalmi követelményeit - írja a MEKH lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Horváth Péter János a hálózatfejlesztési tervvel kapcsolatban elmondta: a friss módszertani alapokon nyugvó dokumentum több újdonságot is tartalmaz. Ilyen például az, hogy a napelemes kapacitások rohamos bővülése miatt már két különböző forgatókönyvvel is számolunk, ami elősegíti a napenergiát hasznosító erőművek hatékony integrálását.

Újdonság, hogy a beruházási javaslatok kapcsán a dokumentum kitér olyan lehetséges innovatív megoldásokra is, mint a távvezetékek átviteli kapacitás növelésére kifejlesztett magas hőmérsékletű sodronyok alkalmazása vagy a statikus kapacitív meddő-kompenzátorok használata.

A 2020-as hálózatfejlesztési terv jóváhagyásával párhuzamosan január végén második ülését is megtartotta a 2021-es tervezési dokumentumok koordinációját végző Iparági Bizottság - írják.

Horváth Péter János, aki a MEKH elnökeként a grémium Irányító Bizottságát vezeti, elmondta: a szakértői testület célja, hogy a 2021-es terveket alátámasztó főbb dokumentumok az érintett iparági szereplők aktív bevonásával, mindenki számára átlátható módon készüljenek el, és lehetségessé váljon a fejlesztési módszerek folyamatos felülvizsgálata.

A MEKH, a MAVIR és az elosztói engedélyesek szakértői között zajló január 28-ai egyeztetésen a magyar villamosenergia-rendszer természetviselkedéseit és fejlesztési politikáit tartalmazó tervezési dokumentumok megvitatása volt napirenden - áll a közleményben.

Az Irányító Bizottság következő ülésére előreláthatólag 2021. októberében kerül sor, ahol a felek már a fejlesztési stratégiáról egyeztetnek - emeli ki a MEKH.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom