Gazdaság

Kedvezményes hitellel a felújítási támogatásért

A kölcsön igényléséhez a pénzintézetek hitelképességi szabályainak is meg kell felelni

Nagy lehetőséget jelent a kamattámogatott felújítási kölcsön azoknak a családoknak, akik nem tudják előfinanszírozni otthonuk felújítását. Az utólag igényelt támogatás összegét teljes egészében az igényelt hitel törlesztésébe kell forgatniuk a családoknak. A minősített fogyasztóbarát személyi hitel is alternatívát jelenthet.

Kedvezményes hitellel a felújítási támogatásért
Tatarozás után a számlákat be kell mutatni a bankoknál
Fotó: MH/Purger Tamás

Az otthonfelújítási kölcsön egy lakóingatlan-felújítási hitelcélra nyújtott, jelzálogalapú hitelintézeti kölcsön, amely maximum hatmillió forint összegben, legfeljebb tízéves futamidőre, háromszázalékos kamattal vehető igénybe.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az otthonfelújítási kölcsön kamattámogatását a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatását igénybe venni szándékozó személy igényelheti – emlékeztettek lapunknak küldött válaszaikban a Money.hu elemzői.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalára a napokban feltöltött videóban úgy fogalmazott, azok a családok vehetik igénybe, akik szeretnék felújítani az otthonukat, de most nincsen annyi pénzük, hogy ebbe belevágjanak.

Az otthonfelújítási kölcsön igényléséhez a felújítási támogatás kritériumai mellett a bankok hitelképességi szabályainak is meg kell felelni. A szakértők elmondták, az utófinanszírozással megkapott felújítási támogatást be kell törleszteni az e célra felvett hitelbe. Ha a felújítási támogatási kérelem benyújtása után az érintettek megkapják a támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét.

A támogatás összegével történő előtörlesztésért nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Emlékeztettek még, az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával igazolni kell a hitelt nyújtó bank felé.

Kiemelték, a kamattámogatás megszűnik, ha valaki nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre, vagy ha a megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-től számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki részére támogatói okiratot, vagy ha a részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát.

Az addig igénybe vett kamattámogatást a megszűnését követő hatvan napon belül egy összegben kell visszafizetni. Vannak olyan pénzintézetek, ahol a felújítási kölcsön már február elsejétől elérhető.

Online felület is segíti az előfinanszírozást

Jelenleg nem éreznek nagyobb keresletet a fogyasztóbarát termék megjelenése miatt a személyi hitelek piacán a Money.hu szakértői, hosszabb távon az igénylések menetét jelentősen befolyásolja majd az online igénylések felé való terelés. A bankok meglévő ügyfeleiknek legkésőbb április 1-jétől, további potenciális adósoknak július 1-jétől kell biztosítani a teljesen online hitelfelvételi folyamatot.
 

A teljeskörűen befogadott hitelkérelmek esetében az online folyamat esetén maximum két munkanap alatt kell a pénzintézetnek folyósítania. Hozzátették, a személyi kölcsönök többsége kondíciók tekintetében korábban is megfelelt a jegybank elvárásainak. Kérdésünkre azt is írták, minősített fogyasztóbarát személyi hitelt elsősorban azoknak érdemes igényelniük, akik az új otthonfelújítási kölcsönt nem tudják felvenni – például magas az ingatlan fedezetterheltsége. A kedvezményes lakásfelújítási kölcsön esetén ugyanis az ingatlanon a bank jelzálogjogot jegyez be.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom