Gazdaság

Dupla akkora hitelt vehetnek igénybe cégek az agrárkártyán

Tíz éve nyújt hatékony segítséget, kedvező finanszírozási lehetőséget a mezőgazdasági vállalkozások számára az Agrár Széchenyi Kártya. Ennek most duplájára emelkedett a hitelkerete.

Dupla akkora hitelt vehetnek igénybe cégek az agrárkártyán
Nagy István agrárminiszter az Agrár Széchenyi Kártya program eredményeiről és jövőbeli céljairól tartott sajtótájékoztatón a Agrárminisztériumban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Alapjaiban alakult át a Széchenyi Kártya Program, az Agrár Széchenyi Kártya Plusz az első volt a krízistermékek sorában, ezzel az Agrárminisztérium az elsők között reagált a járványhelyzetre – jelentette ki tegnap Nagy István agrárminiszter. Mint azt a távirati iroda beszámolója szerint a tárcavezető ismertette, a tavaly tavasszal indult, száz százalék kamattámogatás, kezességi díj- és költségtámogatású és kilencven százalékra emelt kezességvállalással működő Agrár Széchenyi Kártya Plusz iránt várakozáson felüli volt az érdeklődés, a 2020 végéig működő konstrukcióban mintegy 5100 befogadott ügyletben csaknem 97 milliárd forint hitelt helyeztek ki.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya Program 18 éve szakpolitikai finanszírozási eszköztár, az állam és a piac közös sikerterméke. Bejelentette, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel eddigi százmillió forint maximális keretét kétszázmillió forintra emelték az idén.

Nagy István rámutatott arra, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel az elérhető hároméves futamidejével kellő biztonságot ad az agrárvállalkozások számára. Elmondta, hogy alapesetben az Agrárminisztérium évi négy százalékpont kamattámogatást nyújt, továbbá ötven százalékos mértékű kezességi díj támogatást is biztosít a vállalkozásoknak, így ők jellemzően kevesebb, mint évi egy százalék díj mellett vehetik igénybe az Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalását. Hozzátette, az Agrár-Széchenyi Kártyához kapcsolódóan a minisztérium hangsúlyt helyez a kedvezőtlen időjárási jelenséggel, piaci helyzettel érintett mezőgazdasági vállalkozások támogatására. Részükre száz százalékos mértékű kamat és kezességi díjtámogatást nyújt, emellett megtéríti a hitelfelvételéhez, fenntartásához kapcsolódó költségeket. Ezzel a kiemelt támogatással az érintett vállalkozások lényegében kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez jutnak. A konstrukció keretében eddig mintegy 2600 kedvezőtlen időjárási vagy piaci körülménnyel érintett vállalkozás jutott csaknem 22 milliárd forint hitelhez – tette hozzá. Emellett a tavaly százmilliárd forint hitelkerettel meghirdetett, széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó, nyolcvan százalékos mértékű kamattámogatási programjukat idén június 30-ig meghosszabbították.

Kapcsolódó írásaink