Gazdaság

Még mindig a járvány diktál a világgazdaságban

Hétindító. Hosszabb távon az új elnök alatt is növekedhet az Amerikai Egyesült Államok költségvetési hiánya

A héten kisebb jelentőségű makrogazdasági események lesznek itthon. A koronavírus-járvány Európában és a tengerentúlon is hatással van a költségvetési adatokra.

A Központi Statisztikai Hivatal ma teszi közzé a 2020. decemberi külkereskedelmi adatokat. Az egyenleg javulására számítunk, mivel az ipari termelés éves alapon bővült, míg a kiskereskedelmi forgalom – amely az importra hat – csökkent – mondta el várakozásait lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Makrogazdasági Üzletágának vezetője. Szintén ma derülnek ki a legfrissebb államháztartási adatok.

A szakember ennek kapcsán megjegyezte a januári adatokat várják, itt sok egyedi hatás lehet, nehéz megjósolni az egyenleget. Ugyanakkor alapvetően a vírus miatt az átlagosnál nagyobb hiányra számítanak. Hazai vonatkozásban a piac már inkább a jövő heti eseményekre figyel. Ezért kiemelte, hogy a GDP esetében hatszázalékos éves alapú visszaesést várnak.

A visszaesésben a szolgáltatásoknak és azon belül is a bezárni kényszerült egységeknek lehetett a legnagyobb szerepe, az ipar azonban pozitívan járulhatott hozzá éves alapon a gazdaság teljesítményéhez – tette hozzá. A közeljövő pozitívumai közé sorolta, hogy az építőipar teljesítménye talán növekedést mutat, itt bizakodásra ad okot a kedvező novemberi adat.

Európában szerdán jelenik meg az Egyesült Királyság külkereskedelmi és ipari termelési adata. Regős Gábor a Brexit kapcsán elmondta, hogy jelentősebb fennakadásról néhány esettől eltekintve nem hallani, így vélhetően alapvetően megfelelően zajlik a forgalom, persze az adminisztratív terhek növekedése mellett.

Kiemelte: egy-két esetben a terheken átmenetileg lazítottak a fennakadás elkerülése érdekében. Kérdés viszont, hogy az iparban az általános chiphiány nem fogta-e vissza a brit ipar, azon belül pedig az autógyártás teljesítményét – tette hozzá Regős Gábor.

Az Egyesült Államokban a szerdai jelzáloghitel-igénylések és a csütörtöki költségvetési egyenleg adatai adhatnak érdeklődésre okot. Elmondta, az elmúlt hetekben a friss segélykérelmek száma csökkent, ez a csökkenés fennmaradhat vagy stagnálásra válthat.

A januári költségvetési egyenleg a vírus és a kapcsolódó intézkedések miatt vélhetően ott is deficitet mutat majd, csupán ennek mértéke a kérdés. Az új elnöknek még nem volt annyi ideje, hogy intézkedései makrogazdasági hatást fejtsenek ki – emelte ki Regős Gábor, hozzátéve: hosszabb távon ugyanakkor az új elnök alatt is növekedhet az amerikai költségvetés hiánya, ha végre tudja hajtani a belengetett terveit.

Kapcsolódó írásaink

Tavaly év végén is erősödhetett az ipar

ĀHétindító. Az Amerikai Egyesült Államokban a derülátást az okozhatja, hogy közelségbe került az 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag, amely lendületbe hozza a gazdaságot