Gazdaság

Még nem tudott erőre kapni az ipar

Látszik az elhalasztott kereslet megjelenése és a készletek feltöltése is, így fokozatos élénkülés lehet a termelésben

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amivel 2019 októbere óta a legnagyobb éves növekedést érte el. A termelés 6,1 százalékkal volt kisebb tavaly, mint 2019-ben.

Az elektronikai alkatrészek hiányával küszködő autóipar miatt tartani lehet attól, hogy januárban sem következett be fordulat – vélekedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai alapján a hazai makrogazdasági szakértők, akik abban is egyetértenek, hogy a gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben elmaradt az előző negyedévitől.

A KSH első becslése szerint tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, novemberhez képest viszont 2,4 százalékkal csökkent.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a piaci várakozásokhoz képest negatív meglepetésnek találta, hogy november után decemberben is zsugorodott az ipari termelés volumene havi összevetésben, vagyis a korábbi hat hónapon át tartó bővülést most két hónapja visszaesés követi.

Az ipar negyedik negyedévi teljesítménye összességében jónak mondható, hiszen mind éves, mind negyedéves alapon bővülést mutatott. Ugyanakkor ez jóval mérsékeltebb volt a harmadik negyedévben mutatott felpattanásnál.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint is elmaradt a várakozásoktól az ipari termelés decemberi növekedési üteme azt követően, hogy az ágazat októberben teljesen kilábalt a járvány okozta válságól.

Kiemelte: a következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása, bár januárban valószínűleg visszaesést okozhattak a chiphiány miatt átmenetileg leálló autógyárak. Már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre lehet számítani az ipari termelésben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint viszont a vártnál kedvezőbben alakult az ipari termelés decemberben. Örvendetesnek találta azt is, hogy az iparágak többségében nőtt a termelés.

Jól látható, hogy a koronavírus második hulláma az ipart kevéssé érintette, inkább azok az ágazatok szenvedhetik meg a korlátozásokat, amelyek a működésükben korlátozott vállalkozások beszállítói. Összességében az ipari termelés a negyedik negyedévben pozitívan járulhatott hozzá a gazdasági teljesítményhez.

Ipari termelés változása Magyarországon (2013–2020)

Kapcsolódó írásaink