Gazdaság

Kihívást jelent a versenyhelyzet

A magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat, ehhez viszont kell a hazai és az uniós támogatás

Rekordösszegű támogatásban részesül az agrárium az elkövetkező hat évben, amellyel a magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat.

Kihívást jelent a versenyhelyzet
Cél, hogy az agrárium alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett egészségesebb, jobb minőségű és piacképesebb árut állítson elő
Fotó: MH/Katona László

A mögöttünk álló nehéz időszak világosan megmutatta, hogy az agrárium életbevágóan fontos szerepet játszik az ország ellátásában – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter. Mint közölte, az uniós közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül ugyanis több mint négyezermilliárd forintot fordítanak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megújítására a következő hét évben.

Hozzátette: nemcsak az összeg történelmi, hanem az is, hogy a kormány az eddigi 17,5 százalék helyett nyolcvanszázalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz. A tisztán uniós jövedelempótló támogatások felhasználásával pedig további csaknem 3300 milliárd forinthoz juthatnak a termelők.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke rámutatott, hogy a magyar gazdák számára a nemzetközi, a hazai verseny hatalmas kihívásokat jelent. Az uniós költségvetés időszaka megkezdődött – hansúlyozta Jakab István, aki szerint fontos az, hogy minden rendelkezésre álló forrást igénybe tudjanak venni.

Az élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez a digitalizáció és a legújabb technológiák alkalmazásának támogatása feltétlenül szükséges – mondta tegnap a távirati iroda beszámolója szerint Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a tiszaszigeti algatermelő üzemben.

A cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állítson elő.

Mucsiné Hoffmann Anna, az algaüzem termelésvezetője kiemelte, 2017-ben 240 millió forint pályázati támogatásból, valamint önerőből építették fel Tiszaszigeten az Európában egyedülálló, innovatív mikroalgatermesztő pilot üzemüket.

Kapcsolódó írásaink