Gazdaság

Matolcsy: A zene az adatvezérelt gazdaság részévé válik

Művészek, dalszerzők, lemezcégek és kiadóvállalatok mind hasznot húznak a régi klasszikusokból a világjárvány miatt. Azonban a kiadáshoz fűződő jogokért folyó őrült hajsza miatt a zenei katalógusok értéké megduplázódott az elmúlt öt évben, írta Matolcsy György a novekedes.hu portálon megjelent cikkében egy Financial Times-cikkre reagálva. (Nic Fildes, FT, 2020 december 12.)

Matolcsy: A zene az adatvezérelt gazdaság részévé válik
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a világjárványon túl valami sokkal nagyobb dolog is történik. „Merck Mercuriadis, a Hipgnosis cég alapítójának nézete szerint a zene luxuscikkből szolgáltatássá vált. Egy slágerhez több mint 60 milliárd mikrotranzakció tartozik, ami azt jelenti, hogy legalább 60 milliárd felbecsülhetetlen értékű adat halmozódik fel egyetlen sláger streamelésekor”.

Matolcsy leszögezte: óriási méretű adatbázisok jöttek tehát létre. „Ez az új szolgáltatás pedig rengeteg információval szolgál, például egy sokkal kifinomult tudást kínál az emberi természetről, mint bármely másik szolgáltatás igénybevétele. Ez maga az új fúziós gazdaság. A fogyasztás által adatokat teremtünk. Ez az új olaj, az új termelés új energiaforrása. Az új gazdaság így a fogyasztás és a termelés összeolvadásaként jön létre” - állapította meg az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink