Gazdaság

Elkezdődött a Mátrai Erőmű átalakítása

Középtávú cél az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése, viszont fontos a munkahelyek védelme

A Mátrai Erőmű több ezer ember megélhetését biztosítja a régióban, a kilencéves átalakítás alatt átképzési és vállalati mobilitási program valósul meg, ami lehetővé teszi a munkavállalók helyzetének a rendezését.

Elkezdődött a Mátrai Erőmű átalakítása
A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy négyezer család megélhetését biztosítja a régióban
Fotó: MH

A Mátrai Erőműben elkezdett átalakítás kilenc évet vesz igénybe, a vállalat karbonfüggetlenségét célzó és a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére is kiterjedő átmenet azonban a jelenlegi munkahelyeket nem veszélyeztetheti – jelentette ki tegnap a távirati irodához eljuttatott közös közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a távirati iroda beszámolója szerint tegnap a helyszínen elmondta: a minisztérium és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben aláírta azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő LIFE-IP North-HU-Trans projekt végrehajtását rögzíti.

Az átalakítás átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. A miniszter rámutatott: az erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, ezért fontos a működés környezetbaráttá alakítása során is a munkahelyek védelme.

Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, hogy az átállás és a létrejövő új gazdasági kapacitások hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelentenek a térségben, ide értve a Mátrai Erőmű telephelyein létesítendő naperőművek, az új típusú erőművi berendezések üzemeltetését, valamint a működést támogató társaságok munkaerőigényét. A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy négyezer család megélhetését biztosítja a régióban.

A vállalat lignit tüzelésű blokkjait a tervek szerint 2025 végén leállítják, mivel üzemeltetésüket alacsony hatásfok és magas fajlagos szén-dioxid-kibocsátás jellemzi. Az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése. A létesítmény zöld jövőképének megvalósítása, a széntechnológia kivezetése összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is, így az átalakítást jelentős uniós pályázati források segíthetik.

Kapcsolódó írásaink

Modernizálják a Mátrai Erőművet

ĀAz új működésre való átállás az ipari parkban és a térségben működő cégek számára hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelent, és javítja az itt élők életminőségét