Gazdaság

Elérhető a MEKH villamosenergia-piaci elemzése

Tavaly decemberben több alkalommal alakult ki ártüske a HUPX DAM piacán, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A magas árhoz számos tényező együttes megjelenése vezetett: a román szélenergián alapuló termelés leállása, az északi importlehetőségek csökkenése, a hazai termelőkapacitások kiesése, továbbá egyes esetekben az egyébként rendelkezésre álló kapacitások működtetésének hiánya.

Elérhető a MEKH villamosenergia-piaci elemzése
Magyarországon 2,6 százalékkal volt magasabb a decemberi nettó fogyasztás 2019 decemberéhez képest
Fotó: MH

A MEKH a villamosenergia-piac 2020. decemberi eseményeit elemző jelentése szerint az európai országok nettó villamos energia fogyasztása 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon ennél nagyobb mértékben 2,6 százalékkal volt magasabb a decemberi nettó fogyasztás 2019 decemberéhez képest. A hitelesített bruttó rendszerterhelés éves csúcsra emelkedett és mindössze 10 megawattal volt alacsonyabb tavaly decemberi csúcsértékéhez képest.

A másnapi árak havi átlaga az öt legnagyobb európai piacon és hazánkban is éves csúcsra emelkedett, és a tavaly decemberi szintet is meghaladta. Az európai árak emelkedésében fontos szerepe volt az alacsony megújuló termelésnek. A hazai kínálatot a Paksi Atomerőmű egy blokkjának éves karbantartása, illetve lignites és gáztüzelésű erőművek nem tervezett kiesései is szűkítették. 

A MEKH 2020. december havi villamos energia piacmonitoring riportja itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink