Gazdaság

Online felkészítés a Horizont Európára

Uniós kutatástámogatás

Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja, amely már idén is jelentős forrásokkal támogatja a magyarországi kutatásokat és innovációt – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tegnap.

A tárca közleménye szerint hozzátette, a magyar vállalkozások, tudásközpontok, egyetemek és kutatóintézetek sikeres pályázati részvétele érdekében februártól gyakorlatorientált online rendezvénysorozat indul. A Horizont Európa a legnagyobb költségvetésű közvetlen irányítású uniós program, az előző hétéves ciklus, a Horizont 2020 keretprogramjának szerves folytatása.

A korábbi pénzügyi időszak forrásaiból a magyarországi szervezetek 1400 nyertes pályázat útján eddig 350 millió euró támogatáshoz jutottak. Az ITM többek között ennek érdekében alakítja ki az egyetemek köré szerveződő nagy tudásközpontokat és a kiemelt témákra szakosodó nemzeti laboratóriumokat.

A keretprogram prioritási területeit tükröző, a magyarországi tudományos és technológiai kiválóságot egyesítő konzorciumok jobb eséllyel indulhatnak majd a program pályázatain. A Horizont Európa számos új elemmel bővül, ezek közül kiemelhetők a szektorokon átívelő együttműködéseket ösztönző klaszterprogramok, a legfontosabb társadalmi kihívásokat célzó missziók vagy az uniós, tagállami és ipari társfinanszírozással megvalósuló stratégiai kezdeményezések.

Kapcsolódó írásaink