Gazdaság

Jelentős a lízingkonstrukciók szerepe a nagycsaládosoknál

Hétüléses járművek piaca

Csaknem négyezer új, hétüléses autóra kötöttek lízingszerződést az államilag támogatott autóvásárlási programban tavaly, a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek 11,6 milliárd forinttal finanszírozták a nagycsaládosok autóvásárlásait.

Jelentős a lízingkonstrukciók szerepe a nagycsaládosoknál
Jelentős a lízingkonstrukciók szerepe a nagycsaládosoknál
Fotó: MH/Katona László

Mint azt a szövetség tegnap a távirati irodával közölte, autónként átlagosan 2,96 millió forintot nyújtottak a vásárlásokhoz a lízingtársaságok. A járvány ellenére tavaly is jelentős szerepet kaptak a nagycsaládosok autóvásárlási programjában a lízingkonstrukciók, bár a pandémia magyarországi megjelenése után a korábbi hónapokhoz képest visszafogottabb volt az érdeklődés.

A lízingszövetség felidézte: a nagycsaládosok autóvásárlási programja 2019 júliusában indult, ennek keretében a három vagy több gyermeket nevelő családok egy új, hétüléses autó megvételéhez a vételár felét, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak. A támogatás indulása óta eltelt másfél évben összesen 5742 lízingszerződést kötöttek, ennek eredményeként a lízingcégek 16,9 milliárd forintos finanszírozást nyújtottak a nagycsaládosoknak – mondta Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára.

Hozzátette, nagyon kevés esetben utasították el a lízingcégek a finanszírozási kérelmet, másfél év alatt átlagosan százból öt esetben volt erre példa. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban közölte, a költségvetésből tavaly húszmilliárd forintot költöttek az autóvásárlási programra.

Kapcsolódó írásaink