Gazdaság

Szinte minden bank beszáll a lakásfelújítási hitelprogramba

A február elsejei indulástól öt pénzintézetnél - Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank, Takarékbank - érhető el a januárban debütált Otthonfelújítási program keretében az állami kamattámogatással segített, így maximum 3 százalékos kamatozású hitel.

Szinte minden bank beszáll a lakásfelújítási hitelprogramba
A napokban szinte valamennyi, jelentősebb lakossági ügyfélkörrel rendelkező banknál igényelhető lesz az otthonfelújítási hitel
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Világgazdaság szerdai cikke szerint a közeli napokban szinte valamennyi, jelentősebb lakossági ügyfélkörrel rendelkező banknál igényelhető lesz a termék. A kölcsön hitelbírálati ideje a jelzáloghitelekhez idomul majd, az elszámolás alapján megkapott állami támogatás átvezetése és a tőketartozás csökkentése automatikus lesz. A bankok havonta hívhatják le a kedvezményes és a piaci kamat közötti kamattámogatást.

A kölcsön maximum tízéves futamidőre igényelhető, így - maximális futamidő és maximális kihasználtság mellett - a havi törlesztőrészlet 58 ezer forintra tehető - írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy a pénzintézetek eltérően határozzák meg az igényelhető minimális hitelösszeg és futamidő mértékét.

A lap felhívja a figyelmet, hogy mivel az állam a kedvezményes hitel mellé utólag a számlákkal igazolt költségek felét, maximum 3 millió forintot támogatásként is elszámol, így a kölcsön igénylésekor a banki hitelbírálathoz szükséges jövedelemigazolások mellett a jogszabályban előírt, a támogatáshoz szükséges dokumentumokat is csatolni kell.

Kapcsolódó írásaink