Gazdaság

Palkovics: Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor

Hiba volt leépíteni a hadiipart 1990-ben, de a kormány ezt a hibát kompenzálni fogja - mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Palkovics: Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor
Palkovics László: A védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Palkovics László kiemelte, a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amely hat csoportban, az adott szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömöríti, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd.

Hozzátette, a klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, de lesz - egyebek mellett - légi, lőszereket előállító, illetve kiberrendszerek fejlesztésére szolgáló védelmi ipar centrum.

A miniszter beszélt a felsőoktatásnak szánt több mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról. Elmondta, hogy a pénzt felsőoktatási innovációs parkok kialakítására, a felsőoktatás szakképzéssel való „összekapcsolására” és intézményi fejlesztésre fordítják majd.

Az összeg mértékét úgy lehet érzékeltetni, hogy az előző uniós ciklusban a felsőoktatásra és a kutatásra 370 milliárd forintot költöttek, ehhez képest most 1509 milliárdot fordítanak ezekre - jegyezte meg a miniszter.

A felsőoktatási modellváltásról azt mondta, az állam által létrehozott vagyonkezelő alapítványok mint fenntartók révén az intézmények szabadabban működhetnek.

„Azt reméljük ettől a modelltől - s tulajdonképpen ezek azért elkezdtek beigazolódni -, hogy egy lényegesen dinamikusabb, egyszerűbb, jobb működési módot tudnak majd az intézmények produkálni” - fogalmazott Palkovics László.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítása kapcsán a miniszter felidézte, „elég sajátos” megállapodást kötött a kormány a Rheinmetall ipari csoporttal, hiszen közösen létrehoztak egy társaságot, amelyet 51 százalékban a német cég, míg 49 százalékban egy állami tulajdonú vállalat birtokol.

Palkovics László szerint ez a modell kiválóan működik, amit alátámaszt, hogy a német céggel folytatott első megbeszélések után hat hónappal már el is kezdték megépíteni a gyárat Zalaegerszegen.

„Én azt hiszem, ez egy kiváló példája annak, hogy a jövőben - nem is csak a hadiipar területén, hanem mondjuk az élelmiszeripar területén - milyen hasonló megállapodásokat tudunk kötni külföldi technológiai vállalatokkal, de úgy, hogy jelentős magyarországi rész is legyen benne” - mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink