Gazdaság

Negyedéves összevetésben drágultak a fővárosi lakások

Kis mértékben, mintegy 0,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Budapesten tavaly a harmadik negyedévben éves összevetésben; az előző negyedévhez képest azonban - amikor 3,5 százalékos volt a csökkenés - 2,0 százalékkal drágultak a lakások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindexe szerint.

Negyedéves összevetésben drágultak a fővárosi lakások
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató, aggregált MNB lakásárindex 2020 harmadik negyedévében 1,6 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 9,6 százalékról 7,9 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme
országos átlagban az előző negyedéves 6,9 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

A vidéki városokban tavaly a harmadik negyedévben éves és negyedéves összehasonlításban is áremelkedést regisztáltak: 8,2 százalékot, illetve 4,6 százalékot.

A községekben negyedéves alapon 3,9 százalékkal mérséklődtek az árak, amivel az éves árdinamika mértéke az előző időszakban mért 18,1 százalékról 13,0 százalékra csökkent.

A közlemény szerint 2019 és 2020 harmadik negyedéve között a közép-magyarországi régió kivételével valamennyi régió városaiban drágultak a lakások. A déldunántúli és az észak-alföldi régiók városaiban 12,8, illetve 10,1 százalékos éves áremelkedés volt, míg a közép-, valamint a nyugatdunántúli, a dél-alföldi és az észak-magyarországi régió városaiban 7-9 százalékos. Negyedéves alapon pedig az ország valamennyi régiójában emelkedtek a lakásárak, a legnagyobb mértékben, 6,9 százalékkal a Dél-Alföldön.

Kapcsolódó írásaink