Gazdaság

Jeff Bezos még az idén lemond az Amazon vezetéséről

Még az idén lemond Jeff Bezos az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat éléről, utódja Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz - jelentették be a vállalat részéről helyi idő szerint kedden.

Jeff Bezos még az idén lemond az Amazon vezetéséről
Jeff Bezos
Fotó: AFP/Mark Ralston

A tájékoztatás során nem jelöltek meg pontos dátumot, ám azt közölték, Jassy ősszel veszi át Bezos helyét, aki az igazgatótanács elnöke lesz. Lemondását bejelentő közleményében Bezos a döntést azzal indokolta, hogy úgy látja, a cég most van a csúcson, így ez az időszak megfelelő az átszervezésekre.

A közlemény kiemeli, hogy az Amazon már 1,3 millió embert foglalkoztat, több százmillió vásárlója van, és a világ egyik legsikeresebb cégének számít. A hírt az Amazon negyedéves pénzügyi beszámolójával együtt hozták nyilvánosságra.

Bezos 1994-ben alapította az Amazont, a vállalat értéke pedig azóta elérte az 1,5 billió dollárt.

A Forbes magazin szerint 2020. március elejétől április végéig - tehát a koronavírus-járvány kitörését követően - az Amazon további 175 ezer embert vett fel, jóllehet a céget több bírálat érte amiatt, ahogy a munkavállalóival bánik. Októberben munkavállalók százai vonultak az alapító Beverly Hills-i luxusvillája elé, hogy béremelést, jobb munkakörülményeket, ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekfelügyeletet követeljenek.

Bezos tulajdonában van egyebek közt a The Washington Post című amerikai lap, és ő alapította a Blue Origin nevű űrvállalatot is. Keddi közleményében az üzletember leszögezte, hogy a cégen belüli átalakításokat követően több időt szeretne szentelni e kettőnek.

Kapcsolódó írásaink