Gazdaság

Előfinanszírozza a kormány a vendéglátósok bértámogatását

Az elmúlt napokban egyre nőtt a feszültség a vendéglátósok körében a lassan érkező bértámogatások miatt. Lapunk információi szerint a kormány átnézte a vendéglátósok panaszai alapján a bértámogatási rendszert, és a miniszterelnök utasítására felülbírálta azt. Orbán Viktor úgy döntött, hogy át kell térni az előfinanszírozásra.

Előfinanszírozza a kormány a vendéglátósok bértámogatását
Az érintettek már ebben a hónapban, egy összegben megkapják a novemberi, decemberi, januári és februári bruttó fizetéseknek a felét
Fotó: MH/Katona László

Közel három hónapja tartanak a koronavírus-járvány miatt érvénybe lépett korlátozások, amelyek szinte minden ágazatot rosszul érintettek, de legkeményebben a vendéglátóipart sújtották.

Segítségképpen a kormány két dolgot jelentett be: az elviteles és kiszállított ételek áfáját öt százalékra csökkentette az eredeti 27 százalékról, valamint azt, hogy az állam kifizeti a munkaviszonyban álló alkalma- zottak novemberi, decemberi és januári bruttó bérének a felét, amelynek maximum összege bruttó 241 500 forint lehet.

Ám a kifizetések akadoztak, egyre több vendéglátós panaszkodott, hogy még januárban sem kapta meg a megítélt bértámogatást.

A problémáról múlt csütörtökön Szentkirályi Alexandra is beszélt az M1-en. A kormányszóvivő elmondta, hogy a múlt szerdai kormányülésen ezt a kérdést is megvizsgálták, és rá kellett jönniük, hogy a támogatáskifizetések mehetnének gyorsabban, még akkor is, ha közben meg kell felelni a bürokratikus szabályoknak. Hangsúlyozta: a kormány arról döntött, hogy amennyire lehet, meg kell gyorsítani a kifizetéseket.

Lapunk értesülése szerint a kormány átnézte a vendéglátósok panaszai alapján a bértámogatási rendszert, és a miniszterelnök utasítására felülbírálta azt.

Orbán Viktor úgy döntött, hogy át kell térni az előfinanszírozásra, amelyet február végéig ki kell fizetni. Ezáltal az érintettek február végéig egy összegben megkapják a novemberi, decemberi, januári és februári bértámogatást. A járvány miatt válságba sodródott ágazat így már e hónapban segítséghez jut, hiszen nyitásra még nem lehet számítani. A átoltottságól függ, mikor lélegezhet fel a vendéglátóipar.

Kapcsolódó írásaink