Gazdaság

Tavaly év végén is erősödhetett az ipar

Hétindító. Az Amerikai Egyesült Államokban a derülátást az okozhatja, hogy közelségbe került az 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag, amely lendületbe hozza a gazdaságot

Az amerikai gazdaságot érdemben erősítheti a kilátásba helyezett ösztönzőcsomag. Az eurózónában éppenhogy megindulhatott a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Az elnökválasztást követően a makrojelentések esetében is mozgalmas hétnek nézhetünk elébe az Amerikai Egyesült Államokban. Az ISM feldolgozóipari beszerzésmenedzser-index januárra vonatkozóan ma jelenik meg, a várt hatvan pont körüli érték optimizmust jelent. Mint azt Németh Dávid a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, a derűlátást az okozhatja, hogy közelségbe került Joe Biden által kilátásba helyezett 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomag, amely lendületbe hozza a gazdaságot, emellett az oltások előrehaladását is pozitívan fogadja az üzleti világ. Szerdán képet kaphatunk a munkaerőpiaci adatokról: decemberben 123 ezerrel csökkent az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma, januárban ennyivel emelkedhet. Ugyancsak szinten maradhat a hetente új munkáért jelentkezők 850 ezres tábora, csütörtökön derül ki, hogy a múlt héten pontosan mennyien jelentkeztek új állásra. Szintén csütörtökön jelenik meg az amerikai gyáripar decemberi teljesítménye, Németh Dávid szerint mivel az amerikai ipar jól teljesít, itt egy százalék körüli növekedésre lehet számítani. Aztán pénteken jelenik meg a decemberi munkanélküliségi ráta, ami 6,7 százalék körül alakulhatott.

Németország esetében a hétfő és a péntek lesz meghatározó, a hét elején a decemberi kiskereskedelmi forgalom, pénteken pedig a decemberi gyáripari megrendelés lesz ismert. Előbbi esetében – mivel a kiskereskedelmi forgalom nyár óta növekedett – 4-4,5 százalékos emelkedés várható, a gyári megrendelésállomány növekedése pedig öt százalék feletti lehetett. Franciaországból januári előzetes inflációs adat érkezik kedden, amely éppen meghaladhatja a nulla körüli szintet. Az eurózónából hétfőn képet kaphatunk a decemberi munkanélküliség alakulásáról, kedden érkezik a tavalyi utolsó negyedéves bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó adat, szerdán a januári infláció, csütörtökön pedig a decemberi kiskereskedelmi forgalom. Az elemzői várakozás szerint a munkanélküliségi ráta 8,3 százalék, a GDP esetében 5,8 százalékos visszaesésre lehet számítani, emelkedhetett az infláció a tavaly decemberi, mínusz 0,3 százalékos szintről, a kiskereskedelem változása pedig éppenhogy elmozdulhatott a nulla körüli szintről.

Itthon ma közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslését a tavaly novemberi külkereskedelmi forgalomról. A január 11-én kiadott első becslés szerint tavaly novemberben az export euróban számított értéke 6,9, az importé 1,9 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban, az exporttöbblet 482 millió euróval, 811 millió euróra nőtt. Ugyancsak ma adja ki a januári beszerzésimenedzser-indexet (BMI) a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A legutóbbi BMI-index 51 pont volt – mondta Németh Dávid. Kedden a tavalyi egész éves ipari termelői árakat közli a KSH. Tavaly novemberben az ipari termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Csütörtökön a kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves statisztikáját teszik közzé. Tavaly novemberben 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma éves alapon. Aztán pénteken az ipari termelés tavaly decemberi és egész éves teljesítményéről ad tájékoztatást a KSH. Az ipari termelés tavaly novemberben munkanaphatásoktól megtisztítva 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mivel a megrendelések jól alakultak, ez decemberben tovább gyorsulhatott.

Kapcsolódó írásaink