Gazdaság

Matolcsy: Európa racionális gondolkodásának ritka pillanata

Az EU helyesen járt el az EU és Kína közötti beruházási szerződés aláírásakor. Nem nyújtott stratégiai győzelmet Kínának, hanem a mindenkori nyertesek win-win stratégiáját követte - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Gideon Racmannak a Financial Timesban január 5-én megjelent, Europe has handed China a strategic victory (Európa stratégiai győzelmet ajándékozott Kínának) című írására reagálva.

Matolcsy: Európa racionális gondolkodásának ritka pillanata
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

A jegybankelnök a novekedes.hu-n megjelent cikkében kiemelte: nekünk, európaiaknak szinte mindenáron el kell kerülnünk az USA és Kína közötti új hidegháborút. Az új beruházási szerződés ezt támogatja azáltal, hogy új üzleti lehetőségeket nyit meg Európa és Kína között, valamint Nyugat és Kelet között - tette hozzá Matolcsy György.

Az üzleti szféra egyaránt profitálhat a háborúból és a békéből. A befektetések általában a békés időkben kamatoznak a legjobban, ezért inkább a békét, mint a háborút preferálják. Ez jól működik és egyben magyarázza a gyakorlatot. A játékelmélet szerint mindig jobb, ha galambként kezdjük a játékot, és csak akkor váltunk, amikor a másik ragadozóvá válik - mutatott rá az MNB elnöke.

Kapcsolódó írásaink