Gazdaság

A lakástámogatások hajtják az ingatlanpiacot

A járvány első hullámában megedződött szereplőket már nem lepte meg a második hullám, az otthonteremtő támogatások hatása két-három hónapon belül megmutatkozik

Sokan élnek a családok otthonteremtését elősegítő kormányzati kedvezményekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a piac visszapattanásához – derült ki az Otthon Centrum összegzéséből. Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac.

A lakástámogatások hajtják az ingatlanpiacot
A támogatások miatt több az érdeklődő és a(z online) megtekintés is a korábbinál
Fotó: MH/Katona László

Már a tavaly bejelentett kormányzati intézkedések is fokozódó érdeklődést generáltak az őszi ingatlanpiacon, de akkor még sokan kivártak, mert tudható volt, hogy január 1-jétől a korábbinál is bőkezűbb támogatások segítik a családok otthonteremtését – közölte tegnap az Otthon Centrum

A növekvő bizalom jele, hogy az Otthon Centrum piaci aktivitási mutatója szerint idén január első két hetében 2019 azonos időszakához képest másfélszeres, a tavalyi év átlagához képest majdnem kétszeres emelkedés volt a telefonos érdeklődések számában. A vevők oldaláról még jelentősebb érdeklődést tapasztalt a hálózat, majdnem hatvan százalékkal többen jelentkeztek telefonon.

„A járvány első hullámában megedződött ingatlanpiaci szereplőket már nem lepte meg a második hullám, az eladók, a vevők és az ingatlanközvetítő szakma is jóval felkészültebben, járványkompatibilis protokollok és technológiai megoldások mentén tudott keresni és kínálni, valamint üzletet kötni” – sorolta a legfontosabb változásokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Elmondta, a 2020-as és a 2019-es év első két hetéhez képest a vevőjelöltek harmadával több ingatlanbejáráson vettek részt, ami azért figyelemreméltó emelkedés, mert a tavalyi január még teljesen pandémiamentes volt. Szerinte a fokozott érdeklődés két-három hónapon belül lesz érezhető a tranzakciók számában, így az ingatlanpiacon erős tavaszi szezonra számít az Otthon Centrum.

A közlemény emlékeztet rá, a csok használt lakás vásárlásához gyerekszámtól függően 550 ezer és 2,75 millió forint közötti összeggel járul hozzá. Új lakáshoz akár tízmillió forintot biztosít az állam és a nagycsaládosok a vissza nem térítendő milliók mellé államilag garantált, legfeljebb háromszázalékos hitelt is kérelmezhetnek, szintén tízmillió forint erejéig. A hitel 2018. december 1-je óta már kétgyermekes családoknak is elérhető, három vagy több gyermek esetén pedig maximális értéke 15 millió forint.

A Családvédelmi Akcióterv 2019 júliusában indult, ennek részeként már használt lakás vásárlásánál is lehetőség van a 10 vagy 15 millió forintos hitel felvételére. Szintén tavaly júliustól ezekkel a kondíciókkal a falusi csok keretében használt ingatlan is vásárolható. Szintén tavaly óta elérhető Babaváró Támogatás, ami olyan hitel, ami a születendő gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatássá alakul. Az igénybe vevők jelentős hányada lakáscélra szánja az így felvehető tízmillió forintot. Szintén ismert, idén januártól a csokkal lakást vásárlók mentesülnek a négyszázalékos vagyonszerzési illeték megfizetésétől és az új építésű lakás áfáját – amely ismét öt százalék – is visszaigényelhetik.

Kapcsolódó írásaink