Gazdaság

Matolcsy György: Tanuljunk a 2020-as GDP-adatokból!

A politikai aritmetika egyik professzora arra ösztönöz minket, hogy a 2020-ra vonatkozó GDP adatokat ne vegyük figyelembe, hiszen azok teljesen haszontalanok. (Daniel Mügge, FT, január 4.) - írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke válaszként a Financial Times című lapban megjelent, „Scrap 2020 GDP data to find a path out of the harm done by coronavirus" (Töröljük a 2020-as GDP-adatokat és megtaláljuk a kiutat a koronavírus okozta károkból) című cikkre a Növekedés.hu portálon. 

Matolcsy György: Tanuljunk a 2020-as GDP-adatokból!
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezzel egyáltalán nem értek egyet - írta Matolcsy. „Nagyon is sokat kellene tanulnunk a 2020-as évből. Annyi bizonyos, hogy a Nyugat nem kezelte hatékonyan a három válsághelyzetet: a világjárványt, a félelmet és a gazdasági veszteséget” - írta a jegybankelnök, aki szerint Ázsiának ez jobban sikerült.

„Az állampolgárok és a kormányok is jobban léptek fel a válsághelyzetekkel szemben Ázsiában, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Ennek egyik oka a nyugati liberális gondolkodásmód, mely szerint az egyén szabadsága minden egyéb érték felett áll. Ázsiában a közjó minden más értéket megelőz. A másik ok az idő szemléletében rejlik. A nyugati gondolkodásmód rövid távon működik, míg a Keleti horizont sokkal távolabb helyezkedik el. Ily módon, a Nyugat válságkezelése arra összpontosított, hogy a bevételeket megvédje, míg Ázsiában a beruházások indítása kapott nagyobb hangsúlyt” - emelte ki a jegybankelnök, aki szerint a digitális és „zöld„ átmenet, az elektromos áram használata, a robotika és az összes egyéb bomlasztó technológia lendületet kapott Ázsiában a világjárvány eredményeként. ”A Nyugat a jelent próbálja megmenteni, vagyis a múltat, miközben a Kelet a jövőbeli győzelmet célozza meg. Nem is csoda… „ - zárta sorait Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink