Gazdaság

Látványosak a családpolitikai eredmények

A bölcsődei férőhelyek megfelelő száma ma már lehetővé teszi a családi és a munkahelyi szerepek rugalmasabb összehangolását, ami javíthatja a nők foglalkoztatását

Az Állami Számvevőszék elemzése szerint a gyermekvállalás támogatásának eredményeként emelkedett a termékenység az elmúlt tíz évben. A hazai családpolitika kiemelten támogatja a harmadik gyermek megszületését, továbbá több olyan problémára kínál megoldási lehetőséget, ami hátráltathatja a gyermekvállalást, ilyen például a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Látványosak a családpolitikai eredmények
Itthon, együtt. Nemzetközileg is kiemelkedő a hazai támogatási rendszer
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A magyar családpolitika pozitív hatást gyakorol a demográfiai folyamatokra, a gyermekvállalás támogatásának eredményeként emelkedett a termékenység az elmúlt tíz évben – mutatnak rá az Állami Számvevőszék szakértői egy friss elemzésben. A gyermekvállalás feltételeinek javítása a családok jólétének növelése mellett hosszabb távon kedvezően hat a gazdasági aktivitásra és ezen keresztül a fenntartható fejlődésre. Ezért a családpolitikai intézkedések és azok eredményei az Állami Számvevőszék elemzéseinek visszatérő témakörei.

Az ÁSZ honlapján elérhető elemzésben a szakértők bemutatják, hogy a magyar családpolitikai támogatások eszköztárának nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló mértékű és változatosságú bővítése eredményeként az elmúlt tíz évben 1,25-ről 1,55-re sikerült növelni a termékenységi rátát. Az ÁSZ szakértői rámutatnak, hogy a magyar családpolitika megbízható, célzott, komplex és alkalmazkodik a változó igényekhez. Az elemzés készítői a nemzetközi összehasonlítás alapján azt emelik ki, hogy a hazai családpolitika kiemelten támogatja a harmadik gyermek megszületését, továbbá több olyan problémára kínál megoldási lehetőséget, ami hátráltathatja a gyermekvállalást, vagyis más országokban nem alkalmazott támogatási elemeket is tartalmaz. Ilyen például a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása vagy a nagyszülők által is igénybe vehető gyermekgondozási díj.

Az ÁSZ elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a magyar családpolitika korábban azt preferálta, hogy az édesanyák bölcsődés korú gyermekeikről otthon gondoskodjanak. Ezért Magyarországon a bölcsődei ellátás szintje nem érte el az uniós átlagot, ami megnehezítette a kisgyermekes anyák munkavállalását. Ennek orvoslására bölcsődefejlesztési program indult. A bölcsődei férőhelyek megfelelő száma ma már lehetővé teszi a családi és a munkahelyi szerepek rugalmasabb összehangolását, ami a nők foglalkoztatási mutatóinak javulását eredményezheti.

Az ÁSZ honlapján elérhető elemzésben feltárt összefüggések azt mutatják, hogy a családpolitika képes pozitív hatást gyakorolni a demográfiai folyamatokra, a gyermekvállalás feltételei javításának eredményeként emelkedett a termékenység. A hosszabb távon eredményes családpolitika alapvető jellemzője a stabilitás. Ugyanakkor az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy célszerű a családpolitikai intézkedéseket a változó igényekhez igazodva időről időre aktualizálni, valamint nyomon követni, hogy a meghozott családpolitikai intézkedések milyen hatást gyakorolnak a családok, illetve a nők különböző társadalmi/korosztályi csoportjaira.

Több pénzt kapnak a gyerekek után a szülők

Újabb segítséget kapnak a kormánytól a gyeden lévő vagy gyodban részesülő szülők. A minimálbér február 1-jei emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj, a diplomás gyed, a gyermekek otthongondozási díja és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is – derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tegnapi közleményéből. Mint azt a politikus írta, idén is biztosítja a kormány a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást. 2021-ben már legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat. A kormány ezzel – amellett, hogy segíti a fiatalok továbbtanulását és elhelyezkedését – újabb terhet vesz le a szülők válláról. A közlemény hangsúlyozta, hogy a támogatás 2018-as bevezetése óta már több mint 95 ezer fiatal kapta vissza a befizetett nyelvvizsgadíját, csaknem hárommilliárd forint értékben.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink