Gazdaság

Nagyobb szerepük lehet a központi bankoknak

Szorosabb együttműködésre van szükség a fiskális és monetáris politika között, jelentősen átalakul és bővül is a jegybankok szerepe – hangzott el hétfőn az online formában megrendezett Lámfalussy konferencián.

Nagyobb szerepük lehet  a központi bankoknak
A modern jegybankoknak részt kell vállalniuk a gazdaság fellendítésében, és célzott élénkítő programokat kell kidolgozni
Fotó: MH/Katona László

A járvány jelentős változásokat okozott a gazdaságban, így a monetáris politikában is – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az idén online formában megrendezett Lámfalussy konferencián. Hangsúlyozta, a járvány az egész világon jelentős kihívások elé állította a kormányokat. A magyar kormány számos adócsökkentést és munkahelyvédelmi támogatásokat vezetett be a vírus hatásainak mérséklésére, míg a jegybank likviditást nyújtott a bankrendszeren keresztül a cégeknek. Hozzátette: a válság rávilágított, hogy a sikeres gazdaságpolitikához együttműködésre van szükség.

A vírushelyzet miatt online térben rendezett idei Lámfalussy Lectures konferencia középpontjában a monetáris politika járvány utáni jövője, valamint a járvány államadósságokra gyakorolt hatása áll. Az alelnök szerint a központi bankok mérlege a jövőben dinamikusan bővül. Már eddig is jelentősen emelkedtek a járvány hatására, az MNB mérlege rekordszintet ért el a likviditás biztosítása érdekében. Virág Barnabás szerint a nagyobb mérleg lesz az új norma a jövőben, és a zöld finanszírozásban, valamint a digitalizációban is úttörő szerepe lehet a központi bankoknak – a magyar jegybank is e szerepének erősítésére törekszik.

Harmadik fontos jellemzőnek nevezte, hogy a központi bankok jelenléte tartós lett az állampapír piacokon. A központi bankok több állampapírt vehetnek, ez a járvány után is szükséges maradhat, biztosítva a zökkenőmentes működést az államkötvény-piacon. Szerinte a modern jegybankoknak középtávon részt kell vállalniuk a gazdaság fellendítéséhez, ennek érdekében célzott élénkítő programokat kell kidolgozni.

A konferencián adta át az MNB felső vezetése az idei Lámfalussy- és Popovics-díjakat. Az idei Popovics-díja, amellyel a fiatal szakemberek munkáját ismeri el a jegybank, Fábián Gergely, a jegybank Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója kapta, a Lámfalussy-díjat pedig Boris Vujčić horvát jegybankelnök vehette át.

Kapcsolódó írásaink