Gazdaság

Munkavállalásra ösztönözhet a fiatalok adómentessége

A magasabb nettó bérek miatt többen kezdenének el hamarabb dolgozni, mint eddig tették, ezenkívül ez a lépés a magyar gazdaságot is fehérítheti

Majdnem háromszázezer fiatalnak jelenthet könnyebbséget a huszonöt év alattiak tervezett szja-mentessége. A magasabb nettó bérek miatt több fiatal hamarabb kezdene el dolgozni, mint eddig tették, ezenkívül ez a lépés a gazdaságot is fehérítheti.

Munkavállalásra ösztönözhet a fiatalok adómentessége
Az érintett korosztály fizetésátlaga jelentősen nőhet
Fotó: MH

A KSH adatai szerint nagyjából harmincezer fő a foglalkoztatottak száma a 15–19 éves korosztályban, és 258 ezren vannak a 20–24 éves korosztályba tartozó munkavállalók – nyilatkozta lapunknak a huszonöt év alatti munkavállalók jövő évtől tervezett személyijövedelemadó-mentesége kapcsán Honyek Péter, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának adószakértője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy szintén a statisztikai hivatal adataira támaszkodva, hogy 2019-ben a húsz év alattiak átlagfizetése 239 ezer, a harminc év alattiaké pedig 331 ezer forint volt. Az érintett korosztály fizetésátlaga ezek alapján háromszázezer forint körül alakul, a kereseti és a létszámadatok, valamint az adókulcs alapján a módosítás várható költségvetési hatása éves szinten 155,5 milliárd forint lehet – húzta alá a szakértő. Az intézkedésnek számos, köztük több előnyös hatása lehet. A pótlólagos összeg jelentősebb része a fiatal munkavállalóknál maradna, de mivel igen gyakran nettó megállapodást kötnek a felek, sok esetben az adómentesség részben a munkáltató bérköltségét csökkentené. Ugyanakkor a magasabb nettó bérek miatt több fiatal hamarabb kezdene el dolgozni, mint eddig tették, az alacsonyabb közterhek miatt pedig tovább tisztulna a gazdaság – fejtette ki a szakértő.

Megjegyezte azt is, hogy a növekvő nettó bérek pótlólagos keresletet teremtenek a gazdaságban, mindezek a hatások pedig csökkentenék a költségvetési kiesést. Honyek Péter szólt arról is, hogy a fiatal munkavállalók ezzel egyidejűleg kevesebb Szép-kártya-juttatást választanának cafeteriaként, mivel esetükben a Szép-kártya adóelőnye jelentősen csökkenne a bérhez képest.

Ezenfelül a diákszövetkezetekben dolgozó munkavállalókat – akiknek a bére már eddig is mentesült a járulékfizetés és a munkáltatói közterhek alól – semmilyen adó, járulék nem terhelné, nem vennének részt a közteherviselésben. A szakértő úgy összegzett, az intézkedés összességé­ben egy jelentős kivétel lenne az egykulcsos – mindenkit a jövedelmével egyenesen arányos mértékben terhelő – adórendszer főszabályához képest.

Kapcsolódó írásaink