Gazdaság

Bírságmentes türelmi idő a teljes felkészülésre

Hasznos negyedév lehet a türelmi időszak a teljes körű online számlázásra kötelezett cégeknek, mivel időt nyernek a felkészülésre, a rendszerrel való ismerkedésre, esetleg a szoftvereik véglegesítésére. Egyes esetekben megmaradhat a papíralapú számla, de azok tartalmáról is adatot kell szolgáltatni, ennek elmulasztása pedig áprilistól szintén jelentős bírsággal jár.

Bírságmentes türelmi idő a teljes felkészülésre
Bankkártyás fizetési lehetőség biztosítására immár minden olyan vállalkozás kötelezett, amelyet korábban online pénztárgép használatára jelöltek ki
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Három hónap bírságmentes türelmi időt biztosít az adóhatóság a teljes körű online számlázás terén. Farkas Gábor, a PwC Magyarország adótanácsadás üzletágának cégtársa lapunk megkeresésére elmondta, a szankciómentesség csak a január 1-jétől beküldendő ügyletekre vonatkozik, és további feltétele, hogy az első érintett számla kibocsátásakor a cég regisztrálva legyen a NAV Online Számla rendszerében.

Hozzátette, az érintett vállalkozások e negyedéves időszak alatt időt nyernek a megfelelő felkészülésre, a rendszerrel való ismerkedésre, esetleg a szoftvereik véglegesítésére. A könyvelők és adótanácsadók pedig további tájékoztatással, pontosítással szolgálhatnak ügyfeleiknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a nemzetgazdaság minden területére kiterjed az adatszolgáltatási kötelezettség, az adóhatóság minden számlára rálátást nyer. Bizonyos területeken – például a pénzügyi szektor egyes területein – nincs számlakiállítási, ezáltal riportálási kötelezettség sem, de ezeken kívül minden számla befut a NAV-hoz.

Farkas Gábor megjegyezte, az online pénztárgéppel kiállított nyugtákra már az eddigiekben is rálátott az adóhatóság.
Kitért rá, hogy bankkártyás fizetési lehetőség biztosítására immár minden olyan vállalkozás kötelezett, amelyet korábban online pénztárgép használatára jelöltek ki. Ilyenek például a kiskereskedések, vendéglátóhelyek, gyógyszertárak. Ez egy nagy előrelépés a gazdaság fehérítése érdekében, hiszen a fehérítés alapvető követelménye a készpénzállomány visszaszorítása, ez pedig az elektronikus fizetések növekedésével tud megvalósulni.

Könnyű Júlia, a PwC Magyarország adótanácsadója az előbbieken kívül elmondta, a papíralapú számlázásra továbbra is lehetőség van, azzal a feltétellel, hogy ötszázezer forintot meghaladó áfatartalmú számla esetében 24 órán belül, egyéb esetben négy napon belül kell adatot szolgáltatni az adóhivatalnak. Amennyiben ez nem történik meg, az adóhatóság félmillió forintos bírságot szabhat ki számlánként a 2020. július 1-jétől riportálandó számlák tekintetében. Hozzátette, a 2021. január 1-jétől bevont ügyletekre vonatkozóan itt is él a türelmi idő, a szankciómentes időszak lejárta után szabható ki ugyanilyen mértékű bírság.

Kapcsolódó írásaink