Gazdaság

Javítana a megújulóenergia-termelés finanszírozási feltételein a Magyar Nemzeti Bank

Jegybanki zöldprogram

A megújulóenergia-termelés kihívásait, valamint lehetőségeit vizsgáló tanulmányt, szakmai vitairatot jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte a jegybank, azzal kiegészítve, hogy az MNB frissen bevezetett vállalati zöldtőkekövetelmény-kedvezménye e szektor fejlődését is segítheti.

Javítana a megújulóenergia-termelés finanszírozási feltételein a Magyar Nemzeti Bank
Javítana a megújulóenergia-termelés finanszírozási feltételein a Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A közlemény szerint az MNB Zöld Programja keretében a hazai zöldfinanszírozási környezet javítását tűzte ki célul. Ismertették, hogy a klímabarát vállalati finanszírozás előmozdítása érdekében most kiadott, A hazai megújulóenergia-termelés finanszírozása: korlátok és lehetőségek című tanulmányának kiindulópontja Magyarország új nemzeti energiastratégiája, amely ambiciózus megújulóenergia-kapacitásbővítést irányoz elő. A stratégia alapvetése szerint 2030-ra a jelenlegi körülbelül 3 gigawatt megújulóenergia-kapacitás 7 gigawatt, 2040-re pedig 13 gigawatt fölé fog növekedni, túlnyomórészt újonnan létesített fotovoltaikus naperőműveknek köszönhetően. Az MNB becslése szerint az ilyen nagyságrendű kapacitásbővítés összesen legalább kétezer mil­liárd forint beruházási és 1,5 ezer milliárd forint finanszírozási igényt von maga után 2040-ig. A jegybanki tanulmány a hazai megújulóenergia-támogatási rendszerek összehasonlító bemutatása után feltárja és statisztikai adatokkal ismerteti a jelenlegi befektetői és finanszírozási gyakorlatot. Bemutatja az MNB kereskedelmi bankokokkal és piaci szereplőkkel lefolytatott konzultációi során feltárt finanszírozási és beruházási korlátokat, és elemzi a támogatási rendszerből eredő hitelezési kihívásokat.

Kapcsolódó írásaink

A zöldkilábalás a cél

ĀA jegybank ösztönözni kívánja a piaci szereplőket, ennek érdekében a megújuló energia vállalati hitelezését támogató új tőkekövetelmény-kedvezmény bevezetését tervezi