Gazdaság

Vásárlásra ösztönözhetnek a lakáskedvezmények

Piacmozgató otthonteremtő intézkedések

Összességében az elmúlt év kereslet és kínálat szempontjából is visszaesést mutatott a budapesti új lakások piacán. Azonban a tavalyi év második félévében már javuló tendenciát figyelhettünk meg az év első hat hónapjához képest, idén pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ötszázalékos áfa élénkítheti a piacot – derült ki az OTP Ingatlanpont tegnapi közleményéből.

Ami a jelent illeti, újdonság, hogy az otthoni munkavégzés terjedésével összefüggésben egyre gyakrabban szerepelnek hálószoba helyett dolgozószobaként feltüntetve 8–10 négyzetméteres helyiségek a tervrajzokon. Emellett az eddigiekhez képest nagyobb arányban találhatók a kínálatban kétszobásnál nagyobb lakások, ezek a családos, csokot igénybe vevő vásárlók számára lehetnek ideális ingatlanok, akik új lakás vásárlása esetén az illetékmentesség mellett az áfát is visszaigényelhetik – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az új lakások jellegzetességei, mint a személyre szabhatóság, megfelelő elosztás, energiahatékonyság vagy hosszú távon várható értéknövekedés, 2021-ben pedig már az áfacsökkentés hatása is alapvetően befolyásolhatja döntésükben a leendő vásárlókat – ismertette a szakértő.

Kapcsolódó írásaink