Gazdaság

Valóságot mutatnak a béradatok

Igazoló tényező a fogyasztás, továbbá a megtakarítások növekedése

Majdnem elbizonytalanodtam (de csak majdnem), mivel egy szebb napokat látott intézmény, a Gazdasági Kutató Intézet (GKI) kétségbe vonta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait a magyarországi keresetek növekedéséről – írta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Valóságot mutatnak a béradatok
Varga Mihály: Lehet másképp számolni
Fotó: MH/Purger Tamás

A GKI szerint a KSH az átlagkereseteket szándékosan csak a jobban kereső rétegek adataiból számítja. Ezért a hivatalosan közölt átlagbér húsz százalékkal magasabb a valóságosnál. Varga Mihály közölte: sokszor és sokan elmondják, hogy az almát a körtével nem lehet összevetni. Így van ez ebben az esetben is.

A KSH adatai a legálisan, teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak. Így válnak ezek a számok időszakról időszakra összehasonlíthatóvá. A KSH által közölt bérnövekedési adatokat teljes mértékben igazolja a háztartások fogyasztásának emelkedése és a megtakarítások növekedése. Kiemelte: természetesen lehet más módon is számolni, de figyelembe kell venni a torzító tényezőket is. Ebben az esetben például azt, hogy a kisadózók tételes adóját (KATA) választó négyszázezer vállalkozó adózott bevétele sem kerül be a statisztikába, pedig jövedelmük jóval meghaladja a nemzetgazdasági átlagot, és ez emelné az átlagos kereseti mutatókat. Mint írta, lehetne még sorolni, de most csak az öt főnél kevesebb munkavállalót alkalmazó vállalkozásokat említette, ahol a bevallott jövedelmek rendre alacsonyabbak az átlagosnál. Ez a fekete- és a szürkegazdaság egyik jelensége, amit mindannyian ismerünk – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink