Gazdaság

Matolcsy György: Feltárultak a Nyugat hibái

A világjárvány segített nekünk abban, hogy jövőnket az „élet vagy halál” fényében nézzük - írta pénteken Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu gazdasági portálon.

Matolcsy György: Feltárultak a Nyugat hibái
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kiemelte: a Nyugat egészségügyi válságkezelése totális kudarcnak bizonyult, és Kelet, különösen Kelet-Ázsia sokkal jobban teljesített. Nem a kapitalizmus hibáit tárták fel hanem a nyugati liberális modell tévedett - értett egyet a Magyar Nemzeti Bank kormányzója Mariana Mazzucato-val, a Financial Times újságírójával.

A jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati modellben az egyéni szabadság szinte minden mást megdönget, ez pedig teljesen helytelen háborúk, járványok és változó történelmi rendszerek alatt. Mindezek a 2020-as években mind jelen vannak, ezért át kell alakítanunk a nyugati gondolkodásmódot és át kell alakítanunk a nyugati intézményeket - tette hozzá.

A közösségek egészsége, gazdagsága és boldogsága felülírja az egyéni érdekeket, ezért kell visszatérnünk a liberális demokráciákból a hagyományos demokráciákba. Matolcsy szerint erős családokat, közösségeket, középosztályokat, sőt államokat kell felépítenünk annak érdekében, hogy az elsöprő többség számára erős, vagyont teremtő gazdaságot biztosítsunk.

Kapcsolódó írásaink