Gazdaság

Stabilizálódott a hazai álláspiac

Amíg a harmadik negyedév a kárfelmérésről és a fokozatos, lassú növekedésről szólt, addig az év utolsó hónapjai már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében teltek

A márciusi fordulatot követően az álláspiacon visszatért a túljelentkezés évek óta elfeledett jelensége. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt.

Stabilizálódott a hazai álláspiac
Az építőiparban volt a legmagasabb a növekedés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tavaly, a negyedik negyedévben stabilizálódott a magyarországi álláspiac: az új álláshirdetések száma csupán egy százalékkal maradt el a 2019 azonos időszakában mért szinttől – közölte tegnap a Profession.hu a távirati irodával. A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta, hogy 2020 a változások éve volt, amely négy jól elkülönülő szakaszra tagolható a világjárvány hatásait tekintve. Az első negyedév stabilan, biztatóan indult, a látványos fordulatot március 11-re datálták: a meghirdetett pozíciók száma azonnal és jelentősen visszaesett. A második negyedév teljes bizonytalanságban és útkereséssel telt. A harmadik negyedév a kárfelmérésről, az új normákhoz való igazodásról és a fokozatos, lassú növekedésről szólt. Az év utolsó három hónapja már a stabilizálódás és a jövőre való felkészülés jegyében telt – tette hozzá a szakember.

Közölték: 2020 utolsó három hónapjában, a meghirdetett állások számában 2019 azonos időszakával összevetve, a legnagyobb növekedést a mezőgazdaság (28 százalék), az építőipar (25 százalék), az egészségügy és gyógyszeripar (22 százalék), az oktatás, kutatás, tudomány (17 százalék) és a gyártás, termelés (11 százalék) kategóriákban regisztrálták. Ezzel szemben a legnagyobb visszaesés a meghirdetett állások számában, éves összevetésben, a vendéglátás és idegenforgalom (79 százalék), az üzleti támogató központok (37 százalék) az ügyfélszolgálat és vevőszolgálat (36 százalék), a cégvezetés és menedzsment (28 százalék), valamint a szakmunka (25 százalék) területén történt.

A márciusi fordulatot követően több szektorban is visszatért a túljelentkezés évek óta elfeledett jelensége, és egész évben megmaradt. Példaként említették, hogy 2020 negyedik negyedévében az egy évvel korábbinál 27 százalékkal jelentkeztek többen a meghirdetett állásokra. A jelentkezők száma a legnagyobb mértékben, 73 százalékkal az oktatás, kutatás, tudomány, 51 százalékkal a marketing, média, ötven százalékkal pedig a programozás és fejlesztés területén nőtt éves összehasonlításban. Megállapították, hogy 2020 negyedik negyedévében a legtöbb új álláshirdetést Nógrád megyében adták fel: itt 43 százalékkal több hirdetésre lehetett jelentkezni, mint 2019 utolsó három hónapjában. A legnagyobb visszaesés Budapesten történt, ahol 24 százalékkal kevesebb új pozícióra kerestek munkaerőt. Az egész évet tekintve, 2020-ban 19 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel a cégek, mint 2019-ben. Az álláshirdetésekre jelentkezők száma ezzel szemben több mint 26 százalékkal haladta meg az előző év összesített adatait.

Kapcsolódó írásaink