Gazdaság

Kulcskérdés a lakosság minél gyorsabb és nagyobb arányú beoltása

Az év második felétől érdemi élénkülés jön a magyar gazdaságban. A Takarékbank elemzőinek előrejelzése szerint 2022-ben folytatódhat a koronavírus-járvány sújtotta gazdaság helyreállása.

Kulcskérdés a lakosság minél gyorsabb és nagyobb arányú beoltása
Az ipar és az építőipar várható idei növekedése együtt akár több mint 3,5 százalékot adhat a 2021-es GDP-növekedéshez
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az újabb korlátozó intézkedések miatt a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi visszaesésének mértékét 5,3 százalékra rontották a Takarékbank szakemberei a korábbi 4,7 százalékos várakozásukról, míg a járvány elhúzódása miatt az idén 6,8 százalékos növekedéssel számolnak az alapforgatókönyv szerint a korábbi 7,2 százalék helyett – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője online sajtótájékoztatón.

Kiemelte: Kelet-Európában hazánk a középmezőnyben szerepelhet a GDP növekedése alapján. Újabb korlátozásokra nem számítanak a gazdaságban, így az év második fele már mutathat érdemi fellendülést. Az ipar és az építőipar két százalékponttal húzza fel a tavalyi negyedik negyedéves GDP-t negyedéves alapon. Ez a két ágazat 2021-ben is húzóerőt jelent – mondta.

Az elemző szerint az ipar és az építőipar várható idei növekedése együtt akár több mint 3,5 százalékot adhat a 2021-es GDP-növekedéshez. A gazdaság szempontjából kulcskérdés a lakosság minél gyorsabb és nagyobb arányú beoltása. A korlátozó intézkedések csak egyes szektorokat céloztak, az érintett ágazatok egy része pedig már részben alkalmazkodni tudott az újabb korlátozásokhoz. Több ágazat viszont – mint a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szórakozás, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek – csak a vírus elleni vakcina tömeges alkalmazásával állhat helyre.

Mivel továbbra is fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket, így az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye – tette hozzá. A közeljövőben nem várnak további kamatemelést az egyhetes betétben a Takarékbank elemzői, ugyanakkor úgy vélik, az infláció tavaszi hónapokban várható megugrása miatt a Magyar Nemzeti Bank óvatos maradhat a lazítással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom